Door: Julia, sommelier van ‘t Amusement
Julia’s recept voor blije SCOBY’s.

Benodigdheden: 

  • Grote glazen (weck)pot
  • Thee, liefst een combinatie van zwart en groen, als het maar echte theebladeren zijn
  • Rietsuiker
  • Allerhande fruit/groente/kruiden/specerijen 

Kombucha thuis maken is heel gemakkelijk. Als eerst is het belangrijk om iets te weten over SCOBY’s. SCOBY is een Engelstalige afkorting voor een samenwerking tussen micro-organismen en gistculturen. Kort door de bocht betekent dit dat er miljoenen beestjes in symbiose samenwerken en een vergisting starten. Wijn is ook een product wat ontstaat uit een vergisting (van druiven). SCOBY’s starten een non-alcoholische vergisting. Een ander product van vergisting is koolzuur. Als je een kombucha maakt brouw je dus eigenlijk een levende frisdrank. 

Stap 1. Heb je een goede plek in huis om de SCOBY/kombucha te bewaren? SCOBY’s houden niet van licht en warmte. Een gootsteen kastje werkt vaak goed. Als de SCOBY’s te koud worden gaan ze ‘slapen’ of worden ze non-actief. Dus het liefst op kamertemperatuur.

Stap 2. Kombucha maak je het best in een grote glazen (weck)pot. Deze moet echt goed schoon zijn, SCOBY’s zijn gevoelig voor bacteriën. De basis is altijd thee. Echte thee wel te verstaan. Gember/Munt/Kamille/Rooibos is allemaal geen thee en kan dus niet als basis voor kombucha worden gebruikt. Handig is om ongeveer 1,5 liter (sterke) thee te zetten en daar vervolgens 100 gram rietsuiker aan toe te voegen, op te lossen en af te laten koelen. De SCOBY met actieve kombucha kan vervolgens worden toegevoegd. De pot mag niet luchtdicht afgesloten worden. Gebruik een stoffen doek of ander semipermeabel membraan om de pot af te sluiten. 

Stap. 3 NIET AANKOMEN. Laat de pot zeker 2 weken staan. Als de SCOBY gezond is drijft hij aan het oppervlak. Na twee weken kun je de kombucha proeven en aftappen. Belangrijk is dat je de SCOBY altijd in wat vocht overlaat zodat hij niet afsterft. Alle kombucha die je aftapt kun je vervolgens in weckflessen doen. Hieraan kun je nog allerlei smaken toevoegen, wees creatief! Gember is een makkelijke smaak om mee te beginnen. Laat de kombucha nog ongeveer een week staan en check zo nu en dan of de druk in de fles niet te  hoog oploopt. Na een week, tot twee weken is de kombucha klaar om gedronken te worden.

TIPS: Als de kombucha te zoet is, laat hem nog een paar dagen langer vergisten. Als de kombucha te zuur is kun je altijd nog suiker of eventueel fruit toevoegen naar smaak. 

Als je een tijd geen kombucha gaat maken kun je de SCOBY heel makkelijk in leven houden door deze in een afgesloten bak met wat actieve kombucha in de koelkast te bewaren. De SCOBY gaat dan ‘slapen’.