
Vlees van kop tot staart voor minder voedselverspilling
Een manier om toe te werken naar een vermindering van voedselverspilling? Het verwerken van vlees van kop tot staart!
Er zijn talloze manieren om bewust met eten om te gaan. De één eet minder vlees terwijl de ander alleen lokale producten koopt. Ook het tegengaan van voedselverspilling draagt uiteraard een steentje bij. Vooral met vlees is dat zo, omdat vlees sowieso al erg belastend is voor het milieu. En het zal je verbazen hoeveel hiervan in de prullenbak belandt. Een groot deel van het vlees wordt al voor bereiding weggegooid, terwijl dat wel gewoon eetbaar is. Daarom pleiten wij voor het eten van vlees van kop tot staart.


Voedselverspilling
Het is tegenwoordig makkelijk om alles wat je maar wilt te kopen in de supermarkt. En zeker als je honger hebt koop je helaas nog wel eens meer dan je eigenlijk nodig hebt. Een week later vind je een bedorven ananas in de fruitmand en een kilo rundergehakt over datum in koelkast. Dan zit er niets anders op dan het eten weg te gooien. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan?
Die ananas heeft anderhalf jaar moeten groeien in een tropisch klimaat en is vervolgens vervoerd naar Nederland. Waar jij in een optimistische bui een ananas dacht te eten deze week, waar het vervolgens toch niet van kwam. En voordat die kilo rundergehakt gemaakt kon worden was er 15.000 liter water nodig. Dat is hetzelfde als een jaar (elke dag) douchen. Dat gooi je dus eigenlijk ook allemaal weg.
Helaas wordt er nog veel eten verspild. Wereldwijd gaat er ruim een derde van de hele voedselproductie verloren. Een derde! Dat is gigantisch veel. En we gooien natuurlijk niet alleen het eten zelf weg. We gooien bijvoorbeeld ook de grondstoffen weg die nodig zijn voor de productie en de CO2 die nodig is voor het vervoer. Des te later in de keten het eten weggegooid wordt, des te slechter voor het milieu. Het eten is dan immers al bewerkt, getransporteerd, verpakt en soms ook nog eens bereid.
De klimaatbelasting van vlees
Vlees is de absolute winnaar als het gaat om klimaatbelasting door voedselverspilling. Vlees is natuurlijk sowieso al belastend voor het milieu en we gooien er ook nog eens veel van weg. Op nummer twee staat zuivel en daarna brood. Voor beiden geldt dat de impact op het klimaat niet zo groot is, maar dat we er vooral veel van weggooien. Deze top drie zorgt voor 30% van de totale klimaatbelasting met betrekking tot voedselverspilling. Als we nou beginnen met zo min mogelijk vlees verspillen, dan boeken we dus relatief veel winst.
Hoe doe je dat dan eigenlijk, minder vlees verspillen? Het lijkt heel simpel. Gooi er gewoon minder van weg. Maak een boodschappenlijstje. Koop alleen wat je nodig hebt. Dat riedeltje kennen we allemaal inmiddels wel. Maar goed, niet al ons koop- en eetgedrag wordt alleen maar door ratio bepaald. He bah, dat zou ook maar gewoon saai zijn. Wij houden van eten, het maakt ons gelukkig. Maar het liefst wel zo bewust mogelijk.
Weinig Nederlanders weten waar hun vlees vandaan komt. En veel mensen vinden het eigenlijk ook niet zo prettig om te zien dat er een dier voor hun consumptie geslacht wordt. Maar het is veel respectvoller om wél te weten hoe het dier geleefd heeft en hoe het geslacht en verwerkt is.

Vlees eten van kop tot staart
Een manier om bewuster vlees te eten is om vlees van kop tot staart te eten. Een groot deel van het vlees wordt al voor bereiding weggegooid, terwijl dat gewoon eetbaar is. De nieren, de lever, het hart en de tong zijn net zo eetbaar als de lende. Wat dacht je van een barbecuespies van runderharten of een schapennierenstoofpot? En zelfs van de vliezen en botten kun je uitstekend bouillon maken.
Vroeger werd bijna alles van een dier gebruikt, maar tegenwoordig is er amper vraag meer naar. Je zult dus ook geen kopvlees in de supermarkt zien liggen om eens even lekker balkenbrij (een oudhollands gerecht van het kop van het varken) te maken. Bij een ambachtelijke slager heb je meer succes. De bereiding hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en is dus ook voor de amateur kok thuis goed te doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit van-kop-tot-staart recept waarbij je de botten van de kip gebruikt om je eigen bouillon te trekken.
Dat minder vlees eten goed is voor het milieu is geen geheim. Maar als we ervoor kiezen wel vlees te eten, laten we dat dan bewust doen. Door vlees te eten van kop tot staart voorkomen we onnodige voedselverspilling.
Inspiratie nodig?
- Rundvlees van kop tot staart
- Varkensvlees van kop tot staart
- Kalverliefde van kop tot staart
- Moderne Britse keuken van kop tot staart
- The complete nose to tail
- The whole beast
- Nose to tail eating
Bereid jij wel eens vlees van kop tot staart? Zo ja, wat maak je dan zoal? En als je het nog niet hebt geprobeerd, waarom niet? Laat ons vooral weten in de comments wat je ervan denkt en wat jouw ervaringen ermee zijn. Of heb je nog vragen? We beantwoorden ze graag.
Over de auteur
Charelle is antropoloog, koffieliefhebber, fervent reiziger en ondernemer. Ze is gecertificeerd barista en heeft een eigen reisblog. Als ondernemer schrijft ze blogs, webteksten en is ze inzetbaar als contentstrateeg.
Vier Pasen thuis met een paasbox
Pasen komt eraan. En waarschijnlijk mogen de terrassen weer open. Toch blijven we nog even vrolijk door boxen. Voor horeca ondernemers was het afgelopen jaar op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Onze gasten, waar we normaal gesproken alles voor doen, die mochten...
Hoe maak je een website voor je restaurant of food-business
Als je een bedrijf hebt, of als je een bedrijf wilt starten, dan kom je er eigenlijk niet meer onderuit: het hebben van een website. Of je nu een restaurant, café, bakker of delicatessenzaak hebt, een website is jouw online visitekaartje. En momenteel merken we het...
Giselle wilde per se ondernemen en besloot kaarsenmaakster te worden. Met succes!
Het is een vraag die ons allemaal waarschijnlijk wel eens bezighoudt: hoe doe je werk dat je leuk vindt? Door voor jezelf te beginnen heb je veel meer vrijheid om je werkdag in te richten zoals jij dat wilt. En bovendien is je werkdag waarschijnlijk veel afwisselender...
Leestip! Het gratis magazine Eetlust. Boordevol lustopwekkende tips in de strijd tegen voedselverspilling
Slappe wortels: niet sexy. Een beschimmeld stuk kaas: ook niet sexy. 'Daar kunnen we wat aan doen', bedachten ze bij Too Good To Go. Het onderwerp voedselverspilling kan namelijk wel wat sex appeal gebruiken. In de strijd tegen voedselverspilling kozen ze voor een...
Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB
Één van de leukste aspecten van zowel ondernemen als chefkok zijn, is dat je je creativiteit de vrije loop mag laten. Dat was in de eerste instantie ook waarom ik ervoor koos om voor mezelf te beginnen: het idee altijd alleen maar te moeten doen wat iemand anders me...
Reken af met tijdverspilling
Tijd is geld. En verspilling is slecht. Dus stop nou eindelijk eens met het verspillen van je tijd! Volgens het woordenboek is tijdverspilling het zinloos ergens tijd aan besteden. Wat ik me echter wel afvraag: moet je altijd zinvol bezig zijn dan? Uit onderzoek...
Tijdverspilling op vakantie
Anekdote van Estée Met de auto naar Zweden Wat gebeurde er? Ik besloot met de auto naar Zweden te gaan, dat leek mij een leuke route. Om 20.00 uur vertrokken we vanuit Arnhem richting Hamburg, waar we zouden overnachten, om vervolgens via Denemarken met de...
7 lessen die jou helpen om meer uit je dag te halen
Misschien ken je Stephen Covey wel. Hij schreef het boek 'the Seven Habits of Highly Effective People'. Hij wil laten zien hoe mensen de regie over hun eigen leven kunnen nemen. Het boek is uitgeroepen tot het belangrijkste businessboek van de twintigste eeuw....
Chantal van Kromkommer: ‘Ook bij groenten en fruit is er de drang naar perfectie’
Dat een deel van de groenten en het fruit in de afvalbak belandt, heeft regelmatig te maken met looks. Veggies die niet recht genoeg zijn, fruit met een deukje in hun schil: redenen voor de consument om ze links te laten liggen of waardoor ze het schap van de...
Kwalitijdsverspilling
Een belangrijk besefmoment tijdens deze ‘coronatijd’ is dat ik er op gewezen word wat een groot verschil er bestaat tussen kwaliteit en kwantiteit. In mijn dagelijkse leven is de druk van alledag vaak zo groot dat ik dingen altijd gehaast doe. Daardoor produceer ik...
Volg het Youtube kanaal van Estée voor nieuw inspiratie!
bekijk
Join
Work With Me

0 reacties