Een gastrique is een ingekookte vloeistof op basis van onder ander azijn die dient als basis voor verschillende sauzen, zoals bearnaisesaus. Met deze basis maak je lekkere Franse sauzen. Het klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee! Je kan een wat grotere hoeveelheid gastrique in 1x maken zodat je de basis voor je saus alvast klaar hebt. Ben je niet van plan om het op korte termijn te gebruiken, vries de gastrique dan in.

Basis Gastrique

Recipe by Estée StrookerCourse: SauzenCuisine: FransDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

250

ml
Tijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 250 ml water

  • 250 ml witte wijn

  • 125 ml witte wijnazijn*

  • 3 sjalotten, in ringen

  • 1 tl zwarte peper

  • 1 tl zout

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten in een steelpan en kook de vloeistof ⅔ in. Zeef de gastrique en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur.

Notities

  • *bij Bearnaisesaus vervang je de witte wijnazijn eventueel voor dragonazijn, of witte wijnazijn met de steeltjes van dragon.