Zelfgemaakt is het lekkerst! Dat geldt zeker voor sauzen. Wil je meer leren over sauzen en tips en tricks krijgen voor het maken van allerlei soorten saus op basis van verschillende bereidingen? Geloof me, je vlees, vis én groenten krijgen er een enorme opknapbeurt door. En een goede saus maakt het verschil tussen een goede en een geweldige maaltijd. Check mijn sauzenmasterclass hier!

Basis mayonaise maken

Recipe by Estée StrookerCourse: SausCuisine: FransDifficulty: Gemiddeld moeilijk
Voor

1

pot
Bereiding

10

minutes

Zelfgemaakte mayonaise is heel lekker en niet zo moeilijk. Mits je niet te snel wilt, want dan heb je kans dat de mayo gaat schiften. Een trucje hiervoor is om een lepel kokend water toe te voegen. De basismayonaise kan je natuurlijk op smaak maken met van alles! Maak er eens knoflookmayonaise, basilicummayonaise, truffelmayonaise of kerriemayonaise van.

Ingrediënten

  • 2 eidooiers

  • 1 tl zout

  • 1 tl witte peper

  • ½ el fijne mosterd

  • 1 el azijn of sap van ⅓ citroen

  • 350 ml zonnebloemolie

  • 1 el kokend water*

Bereiding

  • Meng de eidooiers met zout, peper, mosterd en azijn (of citroensap). Voeg al kloppend met de garde scheutje voor scheutje de olie toe. Voeg op het laatst het kokende water toe. Blijf goed kloppen tot er een dikke mayonaise is ontstaan.
  • Dit is de basis voor veel andere sauzen.

Notities

  • *Volgens het officiële Escoffier recept voeg je aan de mayonaise op het einde een eetlepel kokend water (dus ook echt nog op die temperatuur) toe. Zo stabiliseer je de mayonaise en voorkom je schiften.