Ik postte laatst op Instagram dat het me shockeerde dat een kassameisje uit de supermarkt niet wist wat een bloemkool was. Er kwamen veel reacties met vergelijkbare voorbeelden op. Blijkbaar gebeurt dit vaker. Ik moest er een beetje om lachen, maar tegelijkertijd is het natuurlijk om te huilen. Dat we niet meer weten hoe een rode kool eruit ziet, omdat we gewend zijn dit uit een potje te eten, dat is toch eigenlijk te bizar voor woorden.

Ooit een kassamedewerker moeten vertellen dat ik aubergines had. Toen ze bij de “O” in haar prijslijst ging kijken ben ik gestopt met meehelpen… 

Het leuke was, dat ik ook gewezen werd op een hoop leuke initiatieven die als doel hebben hier iets aan te doen. Ik heb ze bekeken en wil ze hier graag even met jullie delen. Als we hier allemaal wat meer tijd en aandacht in stoppen, dan komt het misschien ooit wel weer goed met de relatie die we hebben met eten. Wat meer respect voor de natuur, wat ze te bieden heeft en de producenten die veel moeite doen om mooie producten voor ons te verbouwen, dat lijkt me een mooi streven.

Boer in de klas

Boeren produceren voedsel en brengen daarbij mens, dier en natuur samen. Dat verhaal willen ze graag vertellen aan alle basisschool kinderen in Nederland. 

Voor veel scholen is het niet haalbaar om een bezoek te brengen aan de boerderij. Daarom brengt ‘Boer in de Klas’ de boerderij naar school. Een groot netwerk van enthousiaste boeren en boerinnen door heel Nederland komen graag naar school. In een 1,5 uur durende gastles vertellen ze graag over hun werkzaamheden op en rond de boerderij. 

De kinderen mogen kijken, ruiken, proeven en voelen aan het werk en leven op de boerderij, zonder daarvoor het schoolterrein te hoeven verlaten.

Scholen en boeren kunnen zich aanmelden op de website.

Ga op foodcamp

LekkerBoer organiseert kind-ouder foodcamps. Wat een leuk idee! Kinderen kunnen zijn samen met hun ouders uitleven tijdens de bootcamp. Daarna samen op voedselavontuur! In de stal, de wei, de boomgaard of de groentetuin scharrel je je producten bij elkaar om samen te bereiden in de foodtrailer met een echte kok. Zelfgemaakt, vers, gezond en lekker. De boer helpt je bij het oogsten en vertelt erover.

De food camps vinden plaats in verschillende plaatsen in Gelderland, Overijssel en Utrecht. Zo kan je bijvoorbeeld naar de boer in Arnhem, Apeldoorn, Amersfoort, Utrecht, Zwolle, Deventer en Doetinchem. Voor slechts €7,50 per persoon lijkt ons dit een super leuk uitje om samen met je kinderen te ondernemen.

Alle info en data vind je hier.

Bezoek de Stadsboerin in Doetinchem

Een plek waar mensen in verbinding met natuur, de herkomst van eten en elkaar zijn. De tuin bevindt zich op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg. Er is een moestuin, een bloemen pluktuin, een boerderijwinkel en een eetlokaal in het Tuindershuis. Er worden hier ook regelmatig interessante workshops georganiseerd en ook vergaderen is mogelijk in de tuin of in het Tuindershuis.

Een fijne plek om als gezin een dagje uit naartoe te organiseren. Lekker struinen door de moestuin, een mooie bos bloemen plukken voor thuis, genieten van een taartje in het Tuindershuis (of een uitgebreide picknicklunch in het groen!) en vervolgens nog wat lekkere verse groenten mee naar huis voor het avondeten.

Alle informatie over activiteiten en openingstijden vind je op de website.

Het smaakcentrum leert kinderen koken

De doelstelling van het Smaakcentrum is kinderlijk eenvoudig: kinderen laten kennismaken met gezond eten. Dit doen zee door te doen. Oftewel: door ‘gewoon’ te gaan koken en uit te leggen waarom ze kiezen voor bepaalde ingrediënten en bereidingswijzen. Ondertussen zijn er diverse smaakcentra waar scholen met hun leerlingen naartoe kunnen. Als focusgebied hebben ze Noort-Oost Brabant en de Maasduinen. Als jouw kind in die regio naar school gaat, maar nog geen smaaklessen krijgt, dan is het wellicht de moeite waard eens contact met ze op te nemen!

Contact opnemen doe je hier.

Pluklunch in Duiven

En tot slot een klein beetje schaamteloze zelfpromotie. Met restaurant ‘t Amusement organiseren we regelmatig leuke evenementen bij onze leverancier: biologische boerderij de Horsterhof in Duiven. Op 20 september organiseren we daar weer een pluklunch, dit keer met een crayfish & corn thema. Iedereen mag op de boerderij ingrediënten komen plukken en genieten van een lunch die ter plekke klaargemaakt wordt door chefs van ‘t Amusement. Leuk en lekker voor volwassenen, maar de kinderen mogen natuurlijk ook gezellig mee!

Tickets voor deze middag op de boerderij bestel je hier.