Als ik er nu over nadenk is kippenragout misschien wel mijn lievelingseten. Niet omdat het nou zo super culinair spannend is. Maar omdat dit gerecht zo’n nostalgisch gevoel bij mij opwekt. Iedere verjaardag of andere speciale gelegenheid maakt mijn moeder nog steeds haar heerlijke kippenragout, zoals haar moeder dat ook al deed. Met alle andere hapjes en gerechtjes voor dit soort dagen wordt regelmatig geëxperimenteerd. De kippenragout echter, blijft altijd zoals hij is. 

Kippenragout

Recipe by Estee StrookerCourse: hoofdgerecht, bijgerechtCuisine: Nederlandse keukenDifficulty: gemiddeld
Porties

4

personen

Kippenragout is heerlijk klassiek, maar altijd lekker. Het is vooral belangrijk om kip van goede kwaliteit te gebruiken. Het liefst een biologische kip van de slager. Deze kan je dan in zijn geheel gebruiken. Van de botten trek je een heerlijke bouillon (het beste doe je dat eerst, dan kan je de bouillon weer gebruiken voor de ragout). Zo krijg je een kippenragout die barst van smaak!

Ingrediënten

  • 1 el roomboter

  • 2 el bloem

  • 1 ui

  • 20 ml witte wijn

  • 10 ml port

  • 1 biologische kip (gegaard in de bouillon)

  • 750 ml zelfgemaakte kippenbouillon

  • Zout + peper

  • Snufje nootmuskaat

  • 2 takjes verse peterselie

Bereiding

  • Snipper de ui.
  • Verwarm een flinke lepel roomboter in een pan en voeg twee eetlepels bloem en de ui toe
  • Roer totdat het een ‘deegballetje’ is, dit noem je de roux
  • Blus af met wijn en port
  • Voeg dan beetje bij beetje de kippenbouillon toe en blijf goed roeren
  • Pluk het kippenvlees van het karkas
  • Als je ragout een lekker stropige structuur heeft is deze klaar
  • Voeg het kippenvlees toe en breng op smaak met zout, peper, fijngesneden verse peterselie en een snuf nootmuskaat.

Video

Notities

  • Lekker om te serveren in een ouderwets pasteibakje van bladerdeeg of bij rijst met broccoli.