Dit is een recept dat we ontwikkelden in opdracht voor Landgoed de Houberg. Een biologische boerderij waar bodem, gewassen en dieren beschouwd worden als één ecosysteem, dat het sterkst is als het kan samenwerken. Ze houden bijzondere dierenrassen die door de manier van houden (in een gevarieerd landschap waar plaats is voor insecten, hazen, konijnen en andere dieren) exclusief vlees opleveren van hoge kwaliteit. En dat proef je!

Biefstukreepjes in stroganoffsaus met gepofte aardappel

Recipe by Estée StrookerCourse: HoofdgerechtDifficulty: Makkelijk
Porties

4

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

40

minutes

Een echte klassieker is boeuf stroganoff. Kort gebak- ken reepjes biefstukvlees in een kruidige paprikasaus. Makkelijk en snel te maken en vol van smaak door het gebruik van spekjes in de saus en een onmisbaar zijn wel de scheutjes drank! Al is de saus zonder goed inzetbaar, met een scheutje rode wijn, cognac en wodka is hij helemaal af!

Ingrediënten

  • 600 g bavette, riblap of picanha 4 grote aardappels om te poffen 4 tenen knoflook, gekneusd

  • 4 takjes tijm

  • Olijfolie

  • 125 g gerookte spekreepjes

  • 2 uien, in ringen

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 150 g champignons, in plakken

  • 1 rode paprika, in reepjes

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 el paprikapoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 tl nootmuskaat

  • 1 el mosterd

  • 150 ml rode wijn

  • 30 ml wodka

  • 30 ml cognac

  • 2 blaadjes laurier

  • 300 ml runderbouillon

  • 100 ml slagroom, ongezoet en ongeklopt Zonnebloemolie

Bereiding

  • Snijd de bavette, riblap of picanha in repen van circa een centimeter. Laat het vlees goed op kamertemperatuur komen.Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Prik met een vork de aardappelen rondom in en kruid ze met peper en zout. Pak de aardappelen individueel in in aluminiumfolie en voeg bij iedere aardappel een teentje knoflook en takje tijm.Pof de aardappels 30 tot 40 minu- ten in de voorverwarmde oven.
  • Verwarm ondertussen een hapjespan met een scheutje olijfolie en bak de spekreepjes uit in de pan. Voeg daarna de ui en knoflook toe en bak deze voor drie minuten tot alles goudbruin en zacht is. Voeg dan de champignons en paprika toe. Bak nogmaals voor circa drie minuten. Breng op smaak met peper, zout, mosterd en de overige specerij- en. Voeg tomatenpuree toe en fruit alles samen voor twee minuten. Blus af met de rode wijn en wodka en cognac. Vul de saus aan met de runderbouillon en room en laat circa 30 minuten doorkoken tot een lobbige saus.
  • Verwarm als alles klaar is een wok met scheutje zonne- bloemolie en zorg dat hij heel heet is. Wok de biefstuk- reepjes zeer kort maar heet op hoog vuur zodat ze aan alle kanten net wat gekleurd zijn. Haal ze daarna direct uit de pan. Haal de aardappels uit de oven. Verwijder het teentje knoflook. Snijd de aardappel open en druk het teentje knoflook uit over de binnenkant. Serveer de biefstukreep- jes samen met de warme stroganoffsaus direct. Zo heb je malse en rosé reepjes biefstuk.