Gegrilde sla met slasaus

Recipe by Estée Strooker
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Soms is er gewoon niks lekkerders dan een echte ouderwetse salade met van die slasaus. Je weet wel… van die dikke witte saus die je oma vroeger misschien wel zo in een fles in de koeling had staan en waar je dan net even te hard mee moest schudden om er wat uit te krijgen. Dit resulteerde bij mij in ieder geval altijd in een veel te dikke klodder slasaus op mijn bord. Toch maak ik deze saus heel graag om mijn sla te verwennen met een lekker vettig jasje. Door de sla te grillen maak je een simpele salade net even wat aparter!

Ingrediënten

  • Ingrediënten (voor één groot bord sla):

  • 1 bos lente-ui

  • 1 krop botersla

  • 3 eieren (als je liever meer of minder eitjes op je salade wil, mag dat natuurlijk ook)

  • 125 g kaantjes (of spekjes)

  • Ingrediënten voor de slasaus:

  • 1 ei

  • 1/2 el mosterd

  • 2 el witte wijnazijn

  • 1 el gembersiroop

  • 1/2 uitje

  • 150 ml zonnebloemolie

Bereiding

  • Maak de lente-ui goed schoon. Je mag wat mij betreft de worteltjes er gewoon aan laten zitten, als je ze gewassen hebt. Snijd het bruine onderkantje van de krop botersla, maar zorg ervoor dat er wel iets aan blijft zitten dat de sla bij elkaar houdt. Snijd de krop daarna doormidden. Leg de sla in een kom met ruim water en was al het zand eruit. Schud het overtollige water eraf en laat daarna goed uitlekken op een theedoek of bijvoorbeeld wat keukenpapier.
  • Verwarm ondertussen een droge koekenpan. Leg de lente-ui in de hete pan en strooi er wat zout op. Rooster de lente-ui tot deze begint te kleuren en zacht wordt. Leg daarna de sla er met de opengesneden kant naar beneden naast. Rooster ook de sla in de droge pan tot deze een donkerbruin korstje krijgt.
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de eitjes (gebruik alsjeblieft verse want dat is het allerlekkerst) voor 5.45 minuten. Spoel ze daarna af met koud water. Je hebt dan dé perfecte zachtgekookte eitjes! Maak ze schoon door ze eerst even over de werkbank te rollen zodat je de schaal kneust, en pel daarna lekker makkelijk de hele schaal van het eitje. Ik pel het liefst mijn eieren als ze nog warm zijn, dan gaat het een stuk makkelijker.
  • Voor de slasaus doe ik een heel ei, halve eetlepel mosterd, scheut witte wijnazijn en gembersiroop, klein gesneden half rauw uitje, peper en zout in een maatbeker waar de staafmixer ook in past. Voeg wat peper en zout toe en mix alles door elkaar. Voeg dan voorzichtig de olie toe en trek de staafmixer langzaam omhoog. E ontstaat een lobbige slasaus. Als je het lekker vindt, kun je hier wat verse kruiden of een eetlepel yoghurt aan toevoegen. De basis slasaus kun je goed in een weckpot bewaren voor een weekje in de koelkast.
  • Bak de kaantjes (runderspekjes) of eventueel gewone spekreepjes krokant uit.

Notities

  • Serveer de sla met de gegrilde kant naar boven. Maak het lekker met een jasje van de heerlijke slasaus. Verdeel daar de gegrilde lente-ui overheen samen met wat stukjes ei en de uitgebakken kaantjes. Garneer met wat verse peper. 
Kook je mee? Op 5 juni geef ik een online kookworkshop met de Culi Kit. De Culi Kit bevat ingrediënten die we in de keuken van mijn restaurant voor je voorbereiden, zodat je kunt koken als een chef zonder zelf de hele dag in de keuken te moeten staan. Wij doen als het ware een stukje van de mise en place voor je. Reserveer jouw Culi Kit & deelname aan de workshop hier. 
Holler Box