Hertencarpaccio met wortelsalade
Course: Bijgerechten, Eten, Recepten, Salades, VoorgerechtenCuisine: WildDifficulty: GemiddeldPorties
4
personenBereiding
25
minutesCarpaccio is bij de meeste mensen erg geliefd. Maar het is ook een beetje standaard. In het wildseizoen maak je zeker indruk op je tafelgenoten als je de gebruikelijke carpaccio eens vervangt voor deze variant met hert. Ook een kleurrijk en toch winters gerechtje om tijdens de feestdagen te serveren.
Ingrediënten
1 hertenfilet van circa 500 g (je kunt de rugfilet gebruiken maar bijvoorbeeld ook een stuk uit de bovenbil, als het maar een dik stuk is)
1 el mosterd
2 tenen knoflook
10 takjes platte peterselie
2 winterpenen
2 el witte wijnazijn
3 el gembersiroop
1 sinaasappel
5 el olijfolie
100 g oude kaas
3 el walnotenolie
Bereiding
- Smeer de hertenfilet in met fijne mosterd en peper en zout.
- Verwarm in een koekenpan een flinke scheut olie en braad de hertenfilet rondom aan in een hete pan.
- Pel en snipper ondertussen twee tenen knoflook en hak het bosje peterselie. Meng de peterselie en knoflook samen op een bord. Haal de hertenfilet uit de pan en laat deze afkoelen. Rol deze daarna voorzichtig door het knoflook-peterseliemixje. Laat het vlees verder afkoelen in de koelkast.
- Maak ondertussen de wortelsalade. Schil de winterpenen en maak daarna met de dunschiller lange slierten van de wortel.
- Meng in een kom de azijn samen met de gembersiroop, olie en peper en zout. Rasp de schil van een sinaasappel erdoorheen en pers de sinaasappel erboven uit. Voeg de wortelslierten toe en laat deze een tijdje marineren. Je kunt dit prima van te voren doen, de wortel wordt er alleen maar malser op en kan bijvoorbeeld niet te slap worden. Voeg ook de olijfolie toe.
- Als het vlees goed is afgekoeld kun je het snijden. Het is heel belangrijk dat je een heel scherp mes voor het vlees hebt, anders kun je er nooit mooie dunne plakken van snijden. Leg een vel plastic folie op de werkbank klaar en snijd het hert op een snijplank in dunne plakken. Leg de plakken op het plastic vel tegen elkaar aan in een rondje. Gebruik hiervoor circa 5 dunne plakken. Leg er nog een plastic vel bovenop en plet het vlees voorzichtig met de onderkant van een pan of met een deegroller zodat het flinterdun wordt en goed tegen elkaar aan plakt.
- Herhaal dit tot je genoeg porties carpaccio hebt.
- Serveer de carpaccio op een plat bord. Besprenkel met wat walnotenolie en grof peper en zout. Garneer de carpaccio in het midden met de wortelsalade. Bestrooi de carpaccio met wat oude geraspte kaas.