Huzarensalade is oer Hollands en eigenlijk best wel feestelijk. Het doet misschien een beetje denken aan de verjaardag van oma, maar een goed klaargemaakte huzarensalade is voor mij echt een guilty pleasure. Koop geen kant-en-klare huzarensalade, maar maak het eens zelf en merk wat voor verschil dat is!
Huzarensalade
Course: Bijgerechten, Eten, Recepten, SaladesServings
8
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesIngrediënten
1½ kg vastkokende aardappels
500 g soepvlees
350 g augurken zuur (gebruik geen zoetzure augurken en zilveruitjes, daar is zoetstof aan toegevoegd)
350 g zilveruitjes zuur
2 el mosterd
5 el mayonaise
1 grote gesnipperde ui
1 granny smith appel
250 gram doperwten
peper en zout
1 prei
1 wortel
1 tomaat
1 laurierblaadje
1 tl foelie
1 takje bladselderij
Bereiding
- Snijd de prei, ui, wortel (bewaar de helft van de wortel voor de salade) en de tomaat in ringen. Zet het soepvlees op met een flinke scheut zout, een laurierblaadje, prei, ui, wortel, snufje foelie, bladselderij en tomaat. Laat het vlees garen voor twee uur tot het de structuur heeft gekregen van draadjesvlees. Laat dit geheel afkoelen.
- Kook de aardappelen met zout beetgaar. Laat de aardappelen hierna afkoelen. Snijd de aardappelen in kleine blokjes, snijd ook de helft van de wortel in kleine blokjes. Snijd de ui, augurk en zilveruitjes allemaal van dezelfde grootte en hak de ingrediënten fijn. Meng alles door elkaar in een grote kom.
- Snijd het vlees zeer fijn en voeg dit toe aan de salade samen met de doperwten. Voeg de mayonaise toe aan het geheel (gebruik mayonaise waar geen of zo min mogelijk suiker aan is toegevoegd). Zorg ervoor dat het een smeuïg geheel wordt. Een tip is om een beetje azijn van de augurken en de zilveruitjes toe te voegen, maar doe dit gedoseerd, de salade moet niet te zuur worden. Voeg vervolgens mosterd toe en rasp een appel over het geheel.
- Meng alles nu voorzichtig door elkaar. Breng de salade op smaak met peper en zout.
- Smeer de schotel in met mayonaise, waarbij je ruimte laat aan de zijkanten van de schaal. Schep de huzarensalade op een grote schotel en maak hier een ovale bult van. Om het nog lekkerder te maken kan je de salade decoreren met komkommer, tomaat, gevulde eieren, rolletjes vleeswaren, zalm, asperges, rolletjes worst. Dit kan je helemaal zelf invullen!
Heerlijk