Van aubergine kan je een heerlijke romige crème maken. Wellicht ken je Baba Ganoush, ook een fijne aubergine-spread, maar dan met invloeden uit de Mediterrane keuken. Deze crème bevat wat minder kruiden, maar het aardse van de aubergine, samen met de knoflook is een heerlijke combinatie met het frisse van de yoghurt en verse courgette. De Oostindische kers geeft het geheel een beetje pit. Een lekker gerecht om van te genieten op een zwoele zomeravond.

Oostindische kers-salade met crème van aubergine & knoflook

Recipe by Estée StrookerCourse: Voorgerecht, bijgerecht, hoofdgerechtCuisine: SaladeDifficulty: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

40

minutes

Dit gerecht is een soort combinatie tussen een spread en een salade. Je kan het serveren als bijgerecht, bij bijvoorbeeld de barbecue, maar het gerecht an sich is ook heerlijk. Een beetje vers gebakken stokbrood erbij en genieten maar!

Ingrediënten

  • 2 aubergines

  • 4 tenen knoflook

  • 
 4 takjes tijm

  • 
1+1 citroen

  • 1+1 sjalot

  • 
1 courgette

  • 
50 g pompoenpitten

  • 
 50 g zonnebloempitten

  • 
1 el yoghurt

  • 
 2 el witte wijnazijn

  • 
 1 el honing

  • 
1 tl gemalen komijn

  • 
 10 Oostindische kers bloemen

  • 
 30-40 Oostindische kers bladeren

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de aubergines doormidden en snijd daarna het witte gedeelte kruislings in met een mes.
  • Pel en snipper de knoflook, ris de blaadjes tijm van de steeltjes en meng deze samen met de zonnebloemolie, citroensap en knoflook tot een mengsel.
  • 
Leg de aubergines in een ovenschaal en overgiet ze met het kruidenmengsel. Bestrooi ze met peper en zout. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Gaar de aubergines circa 30 minuten in de voorverwarmde oven. De aubergines moeten goed zacht aanvoelen en een beetje grijs van kleur geworden zijn.
  • Pel en snijd ondertussen een sjalot in grove stukken.
  • Meng de aubergines in een blender samen met de sjalot. Voeg sap van een extra citroen toe en voeg ook het bakvocht toe uit de ovenschaal. Draai de aubergines glad tot een zachte, romige crème. Voeg tijdens het draaien ook steeds een klein scheutje olijfolie toe. Zo krijg je echt een mooie zalvige crème zonder room te gebruiken. Breng de crème op smaak met peper en zout.
  • 
Rooster in een pan de zonnebloem-, en pompoenpitten en voeg een snuf zout toe. Rooster de pitten voor circa drie minuten tot ze een beetje geroosterd beginnen te ruiken en lichtbruin kleuren.
  • Pel en snipper de ander sjalot. Trek dunne slierten met een dunschiller van de courgette.
  • Meng de yoghurt, azijn, honing, flinke scheut olie en snufje komijn. Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg daar de pitjes, sjalot en courgette aan toe. Meng goed door elkaar en laat vijf minuten trekken zodat de courgette wat zachter wordt.
  • Gebruik van de Oostindische kers de wat kleinere bladeren. Deze zijn mals en lekker fris van smaak. Gebruik daarnaast ook de zoete bloemen. Meng deze voorzichtig door elkaar en scheur eventueel de bloemen doormidden.
  • Serveer de salade op een groot bord. Smeer het bord in met een dikke laag auberginecrème. Verdeel er dan de courgette overheen en maak de salade af met de blaadjes en bloemen van de Oostindische kers.