Romige aardappelpuree

Recipe by Estée StrookerCourse: Bijgerechten, Eten, ReceptenCuisine: Nederlandse keukenDifficulty: Makkelijk
Porties

4

Personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

30

minutes

Aardappelpuree hoort heerlijk romig en zacht van textuur te zijn. Gebruik absoluut kruimige aardappelen. Zeker geen nieuwe aardappelen. Bijvoorbeeld eigenheimers. Hier geef ik je mijn recept voor de ultieme romige aardappelpuree.

Ingrediënten

  • 1½ kg kruimige aardappelen

  • water

  • snuf zout

  • 175 g roomboter

  • melk

  • nootmuskaat

Bereiding

  • Zet de aardappelen op met het zout. Zorg dat de aardappelen net onderstaan met water. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn (20/25min). Zorg ervoor dat wanneer je de aardappels schilt deze evenredig groot zijn.
  • Prik na 20 minuten met vork in de aardappelen of deze gaar zijn. De vork moet makkelijk in de aardappel te steken zijn, zonder weerstand, dan is deze gaar. Giet de aardappelen af , zorg dat al het vocht afgegoten is. Zet dan de pan weer even op de warmtebron om ze droog te laten worden . Draai de warmtebron uit. Stamp nu de aardappelen of gebruik pureeknijper. Zorg ervoor dat de aardappelen echt gaar zijn, zodat deze makkelijk te pureren zijn.
  • Daarna voeg je de boter toe (zachte boter) meng deze goed door de aardappelen totdat je al een mooie smeuïge massa krijgt. Vervolgens voeg je wat warme melk toe, de hoeveelheid is afhankelijk van hoe dik je de puree wilt, begin met een koffiekopje melk, mocht de puree nog te droog zijn kun je nog een scheutje toevoegen. Nu kun je wat heerlijke verse nootmuskaat erover heen raspen.
  • Je kunt de puree in een spuitzak doen en deze in een mooie vorm op het bord spuiten. Maar het is ook heerlijk de aardappelpuree vanuit een dampende schaal op tafel te zetten.