Salade van boontjes en peultjes met warme dille vinaigrette

Recipe by Estée StrookerCourse: bijgerecht
Porties

6

personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

5

minutes
Total time

25

minutes

Een frisse, knapperige, groene salade met een bite. Als je op zoek bent naar een beetje salade-variatie, dan is dit een variant die je wellicht eens wilt proberen.

Ingrediënten

  • 400 g ongedopte erwten

  • 400 g ongedopte tuinbonen

  • 
 300 g peultjes

  • 
 500 g boontjes (liefst verschillende soorten zoals spekbonen, prinsessenbonen, pronkbonen, sperziebonen)

  • 3 sjalotten

  • 
 70 ml olijfolie

  • 
15 takken dille

  • 
 1 citroen

  • 40 ml rode wijnazijn

  • 1 el honing

  • 1/2 el mosterd

  • 
100 g verse kaas

Bereiding

  • Breng een grote pan met water en een snuf zout aan de kook.
  • Dop de tuinbonen en erwten. Dop de boontjes en ris de peultjes als je daar zin in hebt. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik deze stap met alle liefde oversla en de draadjes voor lief neem. Scheelt me toch zeker 20 minuten extra werk.
  • Blancheer alle peulvruchten voor circa twee minuten in goed kokend water. Laat ze daarna direct terugkomen in een bak met koud water zodat ze hun kleur niet verliezen.
  • Pel en snipper de sjalotten. Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olijfolie. Fruit de sjalotten voor circa vijf minuten tot ze helemaal zacht geworden zijn. Hak ondertussen de dille fijn. Rasp de schil van de citroen door de sjalotten en pers de citroen uit en voeg toe. Voeg deze toe aan de sjalotten samen met de rode wijnazijn en honing. Meng alles goed door elkaar en voeg ook de mosterd toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de warme vinaigrette door de peulvruchten en serveer daarna direct. Want door het zuur verkleuren de peulvruchten snel en worden ze dof en grauw.

Notities

  • Serveer de salade van boontjes en peultjes in een diep bord. Brokkel wat verse kaas over de salade. 
Kook je mee? Op 5 juni geef ik een online kookworkshop met de Culi Kit. De Culi Kit bevat ingrediënten die we in de keuken van mijn restaurant voor je voorbereiden, zodat je kunt koken als een chef zonder zelf de hele dag in de keuken te moeten staan. Wij doen als het ware een stukje van de mise en place voor je. Reserveer jouw Culi Kit & deelname aan de workshop hier. 
Holler Box