Salade van boontjes en peultjes met warme dille vinaigrette
Course: bijgerechtPorties
6
personenVoorbereiding
20
minutesKooktijd
5
minutesTotal time
25
minutesEen frisse, knapperige, groene salade met een bite. Als je op zoek bent naar een beetje salade-variatie, dan is dit een variant die je wellicht eens wilt proberen.
Ingrediënten
400 g ongedopte erwten
400 g ongedopte tuinbonen
300 g peultjes
500 g boontjes (liefst verschillende soorten zoals spekbonen, prinsessenbonen, pronkbonen, sperziebonen)
3 sjalotten
70 ml olijfolie
15 takken dille
1 citroen
40 ml rode wijnazijn
1 el honing
1/2 el mosterd
100 g verse kaas
Bereiding
- Breng een grote pan met water en een snuf zout aan de kook.
- Dop de tuinbonen en erwten. Dop de boontjes en ris de peultjes als je daar zin in hebt. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik deze stap met alle liefde oversla en de draadjes voor lief neem. Scheelt me toch zeker 20 minuten extra werk.
- Blancheer alle peulvruchten voor circa twee minuten in goed kokend water. Laat ze daarna direct terugkomen in een bak met koud water zodat ze hun kleur niet verliezen.
- Pel en snipper de sjalotten. Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olijfolie. Fruit de sjalotten voor circa vijf minuten tot ze helemaal zacht geworden zijn. Hak ondertussen de dille fijn. Rasp de schil van de citroen door de sjalotten en pers de citroen uit en voeg toe. Voeg deze toe aan de sjalotten samen met de rode wijnazijn en honing. Meng alles goed door elkaar en voeg ook de mosterd toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de warme vinaigrette door de peulvruchten en serveer daarna direct. Want door het zuur verkleuren de peulvruchten snel en worden ze dof en grauw.
Notities
- Serveer de salade van boontjes en peultjes in een diep bord. Brokkel wat verse kaas over de salade.