Als er één knappe groente bestaat dan is het wel de warmoes (een andere benaming voor snijbiet). Keer op keer geniet ik zo ontzettend van haar prachtige stelen in de kleuren van de regenboog. Soms zit er zo’n ontzettend felle roze of rode kleur tussen dat je haast denkt dat het nep is! Het ideale van warmoes is, dat het ook nog eens groeit als onkruid! Perfect in de lente dus om als een van de eerste dingen om te oogsten. 

Warrige warmoes (of snijbiet) met kaaskoekjes

Recipe by Estée StrookerCourse: Bijgerechten, Eten, Recepten, Vegetarisch
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Het is bij deze groente erg belangrijk dat je hem niet te ‘oud’ eet. En daar bedoel ik niet mee dat hij iets te lang in de koelkast ligt want daar verlies je hooguit wat vitaminen mee en gaat hij een beetje slap hangen. Maar ‘oud’ als zijnde te grof en groot gegroeid. Dan wordt hij heel draderig en kun je er bijna niet doorheen komen als je het eet. Zorg voor knapperige jonge blaadjes.

Ingrediënten

  • 600 gram warmoes

  • 100 gram oude kaas

  • Plantaardige olie

  • Peper & zout

  • Een paar takjes verse munt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de oude kaas in zo lang mogelijke dunne slierten.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestrooi het bakpapier losjes met de geraspte kaas en zorg ervoor dat het evenredig verdeeld is. Bak de kaaskletskop circa 10 á 12 minuten in de voorverwarmde oven tot deze goudbruin gekleurd is. Laat hem niet te bruin worden want dan smaakt hij al snel verbrand. Maar ook te licht is niet goed want dan wordt de kletskop niet hard… Goed je eigen zintuigen gebruiken dus maar.
  • 
Haal de kletskop daarna uit de oven en laat het afkoelen. Als de kletskop hard is kun je het in schotsen breken.
  • Was de warmoes grondig en laat daarna uitlekken in een vergiet. Snijd de grotere bladeren warmoes eventueel doormidden.
  • Verwarm een grote wok of koekenpan met een scheutje plantaardige olie. Roerbak de warmoes in een hele hete pan. Breng op smaak met peper en zout. Voeg op het laatst wat jonge muntblaadjes toe en wok deze nog een minuut mee. De warmoes moet knapperig blijven maar de bladeren moeten geslonken zijn net als bij spinazie.

Notities

  • Serveer de warmoes als bijgerecht bij een maaltijd. Als je de kletskoppen bovenop de warmoes serveert, doe dit dan pas vlak van tevoren, anders worden ze slap.