Bramen clafoutis met tijm
8
personen25
minutesClafoutis is oorspronkelijk een dessert met kersen en flensjesbeslag. Dit wordt als het ware op z’n kop gebakken in de oven. Dit recept is een beetje anders. Zo gebruik je in het originele recept melk en kies ik ervoor de structuur iets te veranderen door er kwark aan toe te voegen. Bramen maken het geheel wat frisser en de combinatie met tijm maakt het spannend. Ik bak de taart in een gietijzeren pan die ook in de oven kan (dit is wel zo makkelijk, omdat je de bramen van tevoren een beetje inkookt in de pan), maar een dichte bakvorm is hiervoor natuurlijk een prima alternatief.
Ingrediënten
Beslag:
3 el kwark
3 eieren
100 g suiker
3½ g bakpoeder
80 g bloem
snufje zout
Vulling:
300 g bramen (mogen ook diepvriesbramen zijn)
150 g geleisuiker
15 gr boter
3 takjes tijm
1 tl kaneel
30 ml brandewijn (als je dit niet hebt, een scheutje wodka)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Begin met het verslag. Meng de eieren samen met de kwark en suiker door elkaar met een garde. Zeef de bloem samen met het bakpoeder en meng door het mengsel tot en lobbig beslag.
- Ris de tijm van de steeltjes. Meng de bramen met de geleisuiker. Rasp de schil van een citroen en meng het samen met de kaneel, een scheutje brandewijn en de tijm door de bramen. Smeer de pan in met boter en verdeel de bramen over de pan. Kook het voor circa 10 minuten totdat de bramen vocht loslaten en dit inkookt tot een siroop. Giet voorzichtig het beslag eroverheen, zodat het beslag de bramen afdekt.
- Bak de cake met de pan in de voorverwarmde oven voor circa 25 minuten totdat het beslag stevig is geworden en goudbruin van kleur is.
- Haal de cake uit de oven en laat hem 60 minuten staan. Draai de cake om door er een bord op te plaatsen en de vorm om te draaien.
- Serveer de taart met een beetje kwark.