Rabarbertaart met gember

Recipe by Estée StrookerCourse: DessertCuisine: Nederlandse keukenDifficulty: Gemiddeld
Servings

12

stukken
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

1

hour 

In het voorjaar en de zomer groeit rabarber in de buitenlucht. Van april t/m juli worden deze stengels uit de volle grond geoogst. Heerlijk om te verwerken in een zoet dessert. De combinatie met gember maakt er iets bijzonders van. Creëer je eigen kunstwerkje!

Ingrediënten

  • 300 g bloem

  • 150 g boter in blokjes

  • 60 g suiker

  • 80 ml lauw water

  • snufje zout

  • 8 dikke stengels rabarber

  • 150 g suiker

  • 150 g water

  • 150 g witte wijn

  • 1 duimdikte verse gember

  • 250 g suiker

  • 8 gekonfijte gemberballetjes + siroop

  • 350 g volle kwark

  • 2 eieren

  • 4 blaadjes gelatine

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng de bloem samen met het zout en de suiker. Kneed alle ingrediënten tot een deeg in een kom met de hand of in een keukenmachine tot een glad en stevig deeg. Kneed niet te lang want dan wordt de boter te zacht en ontwikkel je teveel gluten. Waardoor je deeg taai wordt.
  • Bewaar het deeg daarna een half uur in de koeling om het te laten rusten.
  • Vet de bakvorm in met wat boter en bestrooi daarna met bloem om ervoor te zorgen dat het deeg niet vast blijft plakken.
  • Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Laat het deeg tien minuten uitharden in de koelkast. Bak de vorm met het deeg daarna kort af voor circa 12 minuten in de oven. Het deeg moet nog niet gaar zijn.
  • Laat de rode gedeelten van de rabarber heel en snijd ze allemaal dezelfde lengte (gebruik de restjes voor bij de groene stukken rabarber. Leg de rode stukken rabarber in een ovenschaal strak tegen elkaar aan.
  • 
Meng de suiker samen met het water en de witte wijn in een pan en kook deze op tot de suiker is opgelost. Giet het suikerwater over de rabarber zodat ze net onder staan. Gaar de rabarber in de voorverwarmde oven voor circa 10 á 15 minuten tot ze zacht zijn en je ze met je duim in kunt drukken. Haal ze uit de oven en laat ze in de siroop afkoelen.
  • Snijd de groene stukken van de rode stukken rabarber. Snijd het groene gedeelte in dunne plakjes en doe ze in een steelpannetje. Rasp de gember en meng deze door de groene rabarber samen met de suiker. Kook dit samen kort op tot de rabarber zacht is en de suiker opgelost en er niet te veel vloeistof meer in de pan zit. Laat een beetje afkoelen.
  • Hak ook de gekonfijte gemberbolletjes fijn met een mes of in een staafmixbakje. Meng ze samen met vier eetlepels van hun eigen siroop door de kwark. Klop er ook de eieren doorheen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C.
  • Vul de bakvorm met de gember-rabarberjam en smeer het goed uit over de bodem. Giet er vervolgens het kwarkmengsel bovenop. Bak de taart voor circa 30 minuten tot de vulling gestold is. Laat de taart daarna volledig afkoelen.
  • Wel de blaadjes gelatine. Haal de rode rabarber uit de siroop. Kook de siroop in en voeg daar de blaadjes gelatine aan toe. Laat daarna afkoelen tot een lauwe temperatuur waar je je vinger in kunt houden. Snijd de rabarber voorzichtig horizontaal doormidden zodat je per stuk rabarber twee dunne plakken krijgt. Bekleed de afgekoelde taart met de rabarber. Zorg voor een mooi patroon. Overgiet de taart met de lauwe siroop en laat de taart in de koelkast opstijven.

Notities

  • Serveer de taart gesneden in een mooie punt met wat lobbige ongezoete slagroom of yoghurt.