Stamppot is een heerlijk bordje Hollands comfortfood. Ook in de lente kan ik daar af en toe echt zin in hebben. Met lekker knapperige groene bladgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie, geef je de stamppot een frisse touch.

Andijvie stamppot

Recipe by Estée StrookerCourse: Hoofdgerechten, Nederlandse keukenCuisine: Nederlandse keukenDifficulty: Makkelijk
Porties

4

persone
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

35

minutes
Tijd

50

minutes

Andijviestamppot is een klassieker in de Nederlandse keuken. Gebruik lekker kruimige aardappels (zoals de Eigenheimers die ik in het recept noem) en geniet van dit makkelijke Nederlandse maaltje.

Ingrediënten

  • 500 gram eigenheimers

  • 1/2 krop andijvie

  • 20 g roomboter

  • 50 ml melk

  • 1 tl mayonaise

  • 1 tl mosterd

  • 75 g gerookte spekjes

  • Zout

Bereiding

  • Schil de aardappels en kook ze in een pan met ruim kokend water en een flinke snuf zout tot ze gaar zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de aardappels zijn. Maar als je er met een vork in kunt prikken en hij valt (bijna) uit elkaar. Dan is de aardappel gaar.
  • Snijd ondertussen de andijvie met een scherp mes in zeer dunne reepjes en was de andijvie grondig. Laat de andijvie uitlekken en doe in een stenen of glazen kom.
  • Verwarm in een kopje de melk voor de stamppot. Dit kun je ook in de magnetron doen, of anders in een pannetje op het vuur.
  • Giet de aardappels af en laat ze goed uitlekken. Doe ze daarna weer terug in de pan en stoom de aardappels lekker lang droog. Druk ondertussen al een klein beetje kapot met een vork zodat ze ook van binnen echt kruimig worden.
  • Voeg nu de koude boter toe en gebruik de handmixer met slagroomkloppers om de boter lekker luchtig door de aardappels te slaan. Voeg dan ook de melk toe. Zo krijg je een heerlijke smeuïge puree. Voeg ook alvast wat peper en zout toe. Dan mag de andijvie er doorheen. Roer nu verder met een houten lepel. Zorg ervoor dat de andijvie wel goed verwarmd maar vooral ook nog knapperig blijft dus laat het niet te lang opstaan. Roer de mayonaise en mosterd er doorheen. Dit geeft hem net even wat meer pit en een zuurtje. Een beetje slasaus zou ook een goed alternatief zijn.
  • Bak er spekjes bij uit en voeg uitgebakken spekjes er op het einde aan toe.
  • Serveer met toppings naar keuze, bijvoorbeeld een gekookt eitje of (zelfgemaakte) appelmoes.

Kook je mee? Op 5 juni geef ik een online kookworkshop met de Culi Kit. De Culi Kit bevat ingrediënten die we in de keuken van mijn restaurant voor je voorbereiden, zodat je kunt koken als een chef zonder zelf de hele dag in de keuken te moeten staan. Wij doen als het ware een stukje van de mise en place voor je. Reserveer jouw Culi Kit & deelname aan de workshop hier. 
Holler Box