Zo lekker in de winter: een heerlijke smeuïge en romige boerenkoolstamppot met het zoute van spek. Ik voeg en ook graag wat Hollands zuur aan toe, om ook een zuurtje aan het gerecht toe te voegen. Wat mij betreft is dit de ultieme boerenkool stamppot! 

Boerenkool met zuurkoolspek

Recipe by Estée StrookerCourse: Hoofdgerechten, Nederlandse keukenCuisine: Nederlandse keukenDifficulty: Makkelijk
Porties

6

Personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

30

minutes
Total time

45

minutes

Als je stompaf (zuurkoolspek) bij de boerenkool maakt, begin daar dan van tevoren mee. De stompaf heeft ongeveer twee uur nodig om goed te garen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alleen voor rookworst en spekjes te gaan.

Ingrediënten

  • 1½ kg kruimige aardappelen

  • 500 gram boerenkool

  • 150 gram boter (zacht)

  • 150 ml melk (warm)

  • zout

  • 1 el grove mosterd

  • Amsterdamse uitjes, zilveruitjes, augurken

  • 1 Slagers rookworst

  • 1 pond stompaf (zuurkoolspek)

  • 125 g slagers spekblokjes

  • 75 ml melk

  • 75 g boter

  • 100 g zilveruitjes

  • 100 g Amsterdamse uien

  • 100 g augurken

  • Extra nodig: grote pan & stamper

Bereiding

  • Schil de aardappelen in gelijke grootte. Zet ze op met water en een flinke snuf zout (1 volle eetlepel).
  • Kook de aardappels circa vijftien minuten.
  • Voeg de gesneden boerenkool toe leg deze bovenop de aardappelen en laat nog vijf minuten meekoken.
  • Na 20 minuten even checken met een vork of de aardappels gaar zijn. Wanneer ze gaar zijn giet je de aardappelen af. Zet de aardappels kort terug op het vuur om ze droog te stomen (het overtollige water te laten verdampen).
  • Pureer je ze samen met de boerenkool met een stamper. Nadat dit goed gemengd is voeg je de boter toe en roer je deze er door heen. Om de boerenkool wat smeuiger te maken voeg je warme melk toe.
  • Voeg de mosterd toe en je basisboerenkool is klaar.
  • Wanneer je rookworst erbij eet is het lekker om na 15 minuten de worst op de aardappelen en boerenkool te leggen.
  • Doe de spekjes met een heel klein scheutje olie in de pan en bak ze vervolgens uit tot dat al het witte spek is verdwenen en de spekjes krokant geworden zijn in circa vijf minuten. Schep de blokjes uit de pan en leg ze even op een stuk keukenrol papier.
  • Kook de stompaf voor circa twee uur op laag vuur in een pan met water. Stampaf is al gepekeld dus hier hoef je geen zout aan toe te voegen. Verwarm de rookworst de laatste 15 minuten bij het zuurkoolspek tot hij warm is. 
  • Bij gebruik van stompaf is het heerlijk om wat van de bouillon toe te voegen aan de boerenkool. Circa 50 ml.  
    Voor het serveren snijd je het zwoerd eraf en snijd je de stompaf in lekkere dikke plakken. Snijd de worst in grove stukken. 
  • Verwarm circa 75 ml van de bouillon in een steelpannetje samen met een scheut melk. Voeg daar een klont boter aan toe breng aan de kook voor circa vijf minuten. maar zodat het water verdampt en je hebt een heerlijke boterjus bij je stamppot.
  • Doe er de augurkjes, zilveruitjes en Amsterdamse uien bij op je bord. Hussel dit op je bord door elkaar, maak een bergje van je stamppot vorm met je vork een kuiltje, giet daar de boterjus in neem een hap en je komt in de zevende hemel van de stamppotten!