Gegrilde Hollandse flessen met zwarte tzatziki en peultjes
Course: Eten, Hoofdgerechten, Recepten, VisServings
4
personenVoorbereiding
25
minutesKooktijd
10
minutesHollandse flessen is een andere benaming voor Hollandse inktvis. En een ingredient om een spectaculair gerecht mee te bereiden. Hiermee maak je zeker indruk!
Ingrediënten
200 peultjes
100 ml olijfolie voor kruidenolie
15 takken dillen
5 takken peterselie
een duimdikte bosje bieslook
1 citroen
1 chilipeper
5 tenen knoflook
1 komkommer
400 g yoghurt
2 kleine zakjes inktvisinkt (visboer)
1 grote Hollandse fles (grote inktvis) of 4 kleine inktvissen
Bereiding
- Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Blancheer de peultjes voor circa twee minuten en haal ze uit de pan. Spoel ze af met ruim kokend water zodat ze daarna direct terug koelen en hun kleur behouden.
- Maak een kruidenolie voor de inktvis: hak de helft van de dille, peterselie en bieslook fijn. Pel en snipper de knoflook (op een teen na) en snijd de chili in dunne ringen. Rasp de schil van de citroen. Meng alles door elkaar en voeg de olijfolie toe. Breng de olie op smaak met zout.
- Rasp de komkommer. Voeg een snufje zout toe en laat de komkommer uitlekken in een zeef. (het zout onttrekt het vocht uit de komkommer.
- Pel en snipper een laatste teen knoflook en snijd de andere helft van de dille fijn. Meng de knoflook samen met de dille en komkommer met een flinke scheut olijfolie. Voeg nu de inktvisinkt toe en met goed door elkaar. Voeg dan ook de yoghurt toe. Voeg sap van een citroen toe. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
- Maak de inktvissen schoon… (je bent uiteraard slimmer als je dit door je visboer laat doen, dat scheelt je een boel werk!)
- Bewaar de tentakels van de inktvis, deze vind ik persoonlijk het lekkerst. Maar zorg er wel voor dat je de bekjes verwijdert (hard zwart stukje aan de binnenkant waar alle tentakels samenkomen).
- Snijd de inktvis over de lengte doormidden en klap de inktvis open. De binnenkant is gladder de buitenkant voelt wat ruwer. Snijd de ruwe kant kruislings in met een mesje zodat je een geruit patroon krijgt.
- Smeer de inktvis (ook de tentakels) in met de kruidenolie. Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is.
- Grill de inktvis op de barbecue of op de grill voor circa twee minuten aan iedere kant.
- Serveer de inktvis met de zwarte tzatziki en de peultjes daar bovenop als groene garnering en natuurijk ook omdat ze heel lekker zijn!