Een klassieker: de gevulde aardappel. Je poft ze in de oven (of op de barbecue! Het is dan wel handig om ze van tevoren te garen in de oven en daarna nog even te laten nagaren op de barbecue, anders moet je zo lang wachten…). De zoete aardappel is net wat exotische en super smaakvol op zichzelf. Dit kan je prima als hoofdgerecht eten.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 4 zoete aardappels
  • 1 maïskolf (of een blikje maïs)
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 avocado
  • 1 rode paprika
  • 1 limoen
  • olijfolie extra vierge
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 4 el knoflookmayonaise
  • 1 bosje koriander

[/ingredients]

[directions title=”Bereiding”]

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Prik de aardappels rondom in met een vork of scherp mesje en bestrooi ze met een beetje zout.
  3. Verpak ze in aluminiumfolie en pof ze in circa 45 minuten gaar in de oven.
  4. Breng ondertussen een pannetje met water en een beetje zout aan de kook.
  5. Maak de maïskolf schoon en kook hem in ca 24 minuten gaar.
  6. Giet af en snijd de korrels van de kolf.
  7. Spoel de kidneybonen af met koud water.
  8. Halveer de avocado in de lente, verwijder de pit en de schil en snijd hem in blokjes.
  9. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in reepjes.
  10. Rasp de schil van de limoen en pers hem uit.
  11. Meng voor de vulling de maïskorrels, kidneybonen, avocado, paprika, olijfolie, komijn, paprikapoeder, het limoensap en de -rasp en breng alles op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  12. Haal de zoete aardappels uit de oven en laat ze circa 5 minuten afkoelen.
  13. Maak de folie open, snijd de zoete aardappels in de lengte en breek ze open. Vul ze met een lepel knoflookmayonaise en schep daarna de vulling erin. Snijd de koriander fijn en vul bestrooi de aardappels ermee.[/directions]

Niet alleen qua smaak, maar ook qua gezondheidsvoordelen is het een aanrader om de gewone aardappel soms te vervangen voor de zoete variant. De zoete aardappel is een goede bron van vitamine B6 (goed voor het hart), bevat een aardige hoeveelheid magnesium (anti-stress) en een goede bron van vezels (wat een positief effect heeft op je spijsvertering). Ten opzichte van de gewone aardappel bevat de bataat veel goede voedingsstoffen. Snel de keuken in voor dit recept dus!

Kook je mee? Op 5 juni geef ik een online kookworkshop met de Culi Kit. De Culi Kit bevat ingrediënten die we in de keuken van mijn restaurant voor je voorbereiden, zodat je kunt koken als een chef zonder zelf de hele dag in de keuken te moeten staan. Wij doen als het ware een stukje van de mise en place voor je. Reserveer jouw Culi Kit & deelname aan de workshop hier. 
Holler Box