Kievitsbonen worden ook wel Pintobonen genoemd. Ze hebben een gevlekt uiterlijk en lijken een beetje op kievitseitjes. Net als andere peulvruchten zijn kievitsbonen hartstikke gezond. Ze kunnen het cholesterol helpen verlagen en de productie van proponiaat verhogen. Dat is een korte keten vetzuur geproduceerd door de darmbacteriën, goed voor de darmgezondheid.

Kievitsbonensalade met veldsla

Recipe by Estée StrookerCourse: Hoofdgerechten, LunchgerechtenCuisine: Nederlandse keukenDifficulty: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

45

minutes
Total time

55

minutes

Een salade hoeft echt niet saai te zijn. Deze kievitsbonen zorgen voor de nodige proteïnen in de salade, maar dragen ook bij aan een lekkere crunch. De dressing en blokjes kaas geven de salade een lekkere friszure en zoute touch.

Ingredienten

  • 1 sjalot

  • 1 teen knoflook

  • 1 prei

  • 1 kg verse kievitsbonen

  • 1 el grove mosterd

  • 1 citroen

  • 1 el honing

  • 6 takjes salie

  • 4 el olijfolie

  • 1 el witte wijnazijn

  • 150 g oude Hollandse brokkelkaas

  • 75 g pompoenpitten

  • 100 g veldsla

Bereiding

  • Pel en snipper een sjalotje en een teen knoflook. Snijd ook een prei in zeer dunne ringen. Snijd ook het groene gedeelte van de prei erbij. Dat is mooi voor de kleur en bovendien zonde om te verspillen. Zorg wel dat je de prei van te voren heel goed wast, want vooral in de overgang van wat naar groen zit veel zand. Verwarm een hapjespan en fruit de ui en knoflook samen met de prei in een klein scheutje olie.
  • Dop ondertussen de kievitsbonen (mocht je gedroogde bonen gebruiken, dan moet je ze eerst een nacht laten wellen en duurt het vervolgens ook zeker twee keer zo lang om ze gaar te krijgen) en voeg de bonen toe aan de pan. Voeg een flinke snuf zout toe en vul de pan aan met water zodat de bonen circa twee centimeter onder water staan. Doe de deksel op de pan en stoof ze gaar in circa 40 minuten. Zorg dat al het vocht verdampt is als de bonen gaar zijn.
  • Meng in een kom een eetlepel grove mosterd samen met sap en rasp van een citroen en de honing. Hak de salie zeer fijn en meng deze er ook door. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Voeg de nog warme bonen toe en meng door elkaar.
  • Snijd de oude kaas met een mes in grove brokken.
  • Verwarm een droge koekenpan en rooster de zonnebloempitten tot ze bruin zijn in de koekenpan. Dit duurt circa drie minuten. Blijf ze regelmatig heen en weer schudden om egaal bruine kleur te krijgen.
  • Als de bonen wat afgekoeld zijn kun je ze mengen met de veldsla. Je wilt deze er niet te vroeg doorheen doen want dan verliest hij zijn knapperigheid.
  • Serveer de salade met de gebrokkelde oude kaas en de zonnebloempitten er overheen. Besprenkel de salade met nog wat extra olijfolie en eventueel nog een klein scheutje azijn om hem net wat frisheid mee te geven.
Kook je mee? Op 5 juni geef ik een online kookworkshop met de Culi Kit. De Culi Kit bevat ingrediënten die we in de keuken van mijn restaurant voor je voorbereiden, zodat je kunt koken als een chef zonder zelf de hele dag in de keuken te moeten staan. Wij doen als het ware een stukje van de mise en place voor je. Reserveer jouw Culi Kit & deelname aan de workshop hier. 
Holler Box