Deze taart is zo lekker! Natuurlijk vooral omdat hij echt lekker smaakt, maar de makkelijke
bereiding en inhoud zorgen ervoor dat hij nog lekkerder smaakt. En als klapper op de vuurpijl is hij
ook nog eens heel prettig voor de portemonnee! Want je raadt het al. Uien spelen de hoofdrol in
deze taart.
Klassieke franse uientaart met honing, tijm en geitenkaas
Course: Hoofdgerechten, LunchgerechtenCuisine: fransDifficulty: gemiddeld4
personen45
minutes40
minutesZelf het deeg maken voor een hartige taart of quiche is niet moeilijk. De ingrediënten heb je waarschijnlijk al wel in huis en het geeft een heerlijk krokant resultaat. De moeite waard dus, om hier zelf mee aan de slag te gaan. De vulling van deze hartige taart is simpel, maar zo lekker in z’n eenvoud. Met gekarameliseerde uien zit je eigenlijk altijd goed.
Ingrediënten
1 eierdooier
125 gr boter, in stukjes gesneden
250 gr witte bloem
50 ml water of meer indien nodig
1 flinke snuf zout
Vulling:
3 eieren
1 kg uien
2 el honing
1 bosje tijm
snufje nootmuskaat
75 g boter
scheutje olijfolie
200 g geitenkaas of crème fraiche
100 g ontbijtspek
50 ml witte wijnazijn
Bereiding
- Begin met het deeg:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een grote kom of deegmachine de bloem met water, eidooier en blokjesboter. Voeg ook de snuf zout toe en kneed alles goed door elkaar tot een stevige bal. Dek de bal af met plastic folie en laat voor minimaal 20 minuten rusten in de koeling.
- Bestrooi daarna je aanrechtblad met wat bloem en leg de deegbal er bovenop. Bestrooi de deegbal ook met bloem en rol het deeg daarna uit tot een mooie plakkaat deeg. Besprenkel nogmaals goed met bloem.
- Smeer de dichte taartvorm in met wat boter en bestrooi daarna met bloem. Je kunt er ook voor kiezen op de bodem een rondje bakpapier te leggen. Zo weet je zeker dat hij niet aan de bodem blijft plakken.
- Leg het deeg over de vorm en druk voorzichtig aan in de hoeken. Prik gaatjes op de bodem.
- Snijd het deeg rondom af zodat hij strak in de vorm zit.
- Beleg het deeg met nog een laag bakpapier en vul de vorm dan met bak erwten of gewoon wat oude spliterwten of gedroogde bonen.
- Bak het deeg voor circa 20 minuten ‘blind’. Blind bakken betekent dat je de bodem alvast bakt los van de vulling.
- Ga ondertussen verder met de vulling:
- Pel en snijd alle uien doormidden. Snijd ze daarna in dunne ringen. Tip: heb je een goede keukenmachine? Maak hier dan gebruik van! Gebruik het speciale snijvlak waar dunne plakjes. Zo heb je de uien in een mum van tijd gesneden!
- Verwarm een grote koekenpan of hapjespan met een scheutje olijfolie en de boter.
- Als de boter bijna gesmolten is maar nog niet bruin gekleurd voeg je de uien toe. Besprenkel de uien met zout, peper, snufje nootmuskaat en de honing. Voeg ook de takjes tijm toe (circa de helft).
- Laat de uien lekker zacht worden en langzaamaan karameliseren. Dit duurt wel circa 10 tot 15 minuten. Blijf regelmatig in de pan roeren en zorg dat ze niet te hard bakken maar juist glazig worden. Blus ze daarna af met een scheutje witte wijnazijn en laat nog kort op het vuur staan.
- Meng ondertussen drie eieren met de creme fraiche. Of klop de eieren los, als je liever geitenkaas aan de taart toevoegt Ris nog wat blaadjes van de overige tijmtakjes. Meng deze door het eiermengsel en voeg ook nog wat peper en zout toe.
- Meng daarna de uien er doorheen.
- Haal de bakvorm weer uit de oven. Verwijder het bakpapier met de erwten. Vul de taart met de uienvulling. Bekleed de taart met plakken ontbijtspek en/of plakjes geitenkaas.
- Bak de taart voor circa 20 minuten tot hij mooi stevig aanvoelt.
- Laat hem daarna afkoelen tot hij lauwwarm is, zodat je hem makkelijk uit de vorm kunt halen en kunt snijden. Ook koud is hij lekker.