Makreel is een heerlijke Hollandse vis. Toch eten we best weinig vis in Nederland. Zelf vind ik makreel super smakelijk, omdat het van nature een wat vettere vis is. Door in het vuur te garen krijgt het een lichte rooksmaak en bovendien en boterzachte structuur.

 

Makreel van het vuur met citroen

Recipe by Estee StrookerCourse: Bijgerechten, Hoofdgerechten
Porties

4

Personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totaal

25

minutes

Soms vergeten we wel eens dat je open vuur kunt gebruiken om te koken. Het geeft een hele lekkere rooksmaak aan gerechten, dus probeer het eens!

Ingrediënten

  • 4 makrelen

  • 2 citroenen

  • 5 takjes dille

  • 1 ui

  • peper en zout

  • olijfolie

  • een open haard / barbecue

Bereiding

  • Maak de makreel schoon door de buik en kieuwen te verwijderen of laat dit door de visboer doen.
  • Bestrooi de makrelen ruim met peper en zout en smeer ze in met wat olie.
  • Snijd de citroenen in plakjes.
  • Snijd de ui in ringen.
  • Vul de buiken met plakjes citroen, uienringen en takjes dille.
  • Leg een dubbele laag aluminiumfolie op het aanrecht. Leg de makrelen tegen elkaar op de aluminiumfolie en dek ze af met nog een dubbele laag folie. Zorg ervoor dat het pakketje goed dicht zit.
  • Leg het pakketje bovenop een hete kachel of aan de zijkant van een open haard. Niet direct in het vuur.
  • Draai de pakketjes na vijf minuten en nogmaals na weer vijf minuten.
  • De vis is gaar na ca 15 minuten.
  • Je kunt de vis eventueel ook in een voorverwarmde oven van 200 graden verwarmen.