Ouderwetse witlof uit de oven met ham en kaas

Recipe by Estée StrookerCourse: Hoofdgerechten, Nederlandse keukenCuisine: Nederlandse keukenDifficulty: Makkelijk
Porties

4

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

30

minutes
Total time

50

minutes

Er gaat niks boven een lekker gerecht uit de oven, uiteraard met een goede laag kaas bovenop. Nederlands comfortfood at it’s best!

Ingrediënten

  • 8 witlof stronken

  • 8 plakken dik gesneden boeren ham

  • 300 g geraspte oude kaas

  • 40 + 50 g roomboter

  • 2 blaadjes laurier

  • 200 ml witte wijn

  • 1/2 el honing

  • 50 g bloem

  • 300 ml kruidenbouillon of water

  • 200 ml melk

  • snufje nootmuskaat

  • 4 plakjes oud brood

  • gedroogde kruiden

  • olijfolie

  • peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. 
  • Snijd de witlof over de lengte doormidden en snijd het bittere hart er uit. Verwarm een koekenpan met een 40 g boter, een scheutje witte wijn en ½ el honing. Voeg ook een laurierblaadje toe. Leg de witlof met de opengesneden kant naar beneden, bestrooi met wat zout en peper en een snufje nootmuskaat. Laat de witlof circa 10 minuten smoren totdat het vocht zo goed als verdampt is en de witlof slapper is geworden.
  • Maak ondertussen de kaassaus. Verwarm in een steelpannetje 50 g boter en voeg daar de bloem aan toe. Roer dit met een houten lepel tot een roux. Voeg dan beetje voor beetje het melk/bouillon mengsel toe. 
  • Maak ondertussen de kaassaus. Verwarm in een steelpannetje 50 g boter en voeg daar de bloem aan toe. Roer dit met een houten lepel tot een roux. Voeg dan beetje voor beetje het melk/bouillon mengsel toe. 
  • Blijf goed roeren en voeg niet meteen al het vocht toe want dan krijg je klontjes. Laat de saus goed doorkoken en zorg dat hij niet aan de bodem plakt. Mocht de saus te dik worden, dan voeg je er gewoon wat extra water aan toe. De saus moet een lobbige structuur krijgen.
  • Voeg dan de geraspte kaas toe samen met een snufje nootmuskaat en peper en zout.
  • Leg de helft van de witlof in de ovenschaal en bedek deze met de helft van de ham. Verdeel er daarna een dun laagje kaassaus overheen en daar bovenop een beetje geraspte oude kaas.
  • Leg dan overige witlof erbovenop, vervolgens weer een laagje ham en dan weer een laagje kaassaus. Maak de ovenschotel af met de geraspte oude kaas en verkruimel wat oud brood tot croutons om deze er ook overheen te strooien. Besprenkel met een klein beetje olijfolie en eventueel wat gedroogde kruiden. Dat mag tijm, rozemarijn of bijvoorbeeld peterselie zijn. Maar net wat er nog in het keukenkastje staat.
  • Bak de witlofschotel circa 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Notities

  • Serveer de witlofschotel bijvoorbeeld met een goed stuk zuurdesembrood. 
Kook je mee? Op 5 juni geef ik een online kookworkshop met de Culi Kit. De Culi Kit bevat ingrediënten die we in de keuken van mijn restaurant voor je voorbereiden, zodat je kunt koken als een chef zonder zelf de hele dag in de keuken te moeten staan. Wij doen als het ware een stukje van de mise en place voor je. Reserveer jouw Culi Kit & deelname aan de workshop hier. 
Holler Box