Asperges zijn een voorbeeld van échte seizoensgroenten. Alleen in beperkt tijd verkrijgbaar en super lekker. Daar moet je van profiteren natuurlijk. De groene asperges zijn lekker omdat ze hun bite houden. Het is een veelzijdige groente waar je alle kanten mee op kunt. Deze pasta met groene asperges en rucolapesto is simpel, maar super smaakvol. Ideaal voor als je niet zoveel tijd hebt. Extra lekker om van te genieten in de tuin, als het weer het toelaat.

Pasta met groene asperges en rucolapesto

Recipe by Estée StrookerCourse: HoofdgerechtCuisine: Groene aspergesDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

20

minutes

Pasta met groene asperges en een pesto van rucola. Simpel in zijn eenvoud maar een heerlijke manier om de groene asperge te eren. Hiermee haal je de lente op je bord.

Ingrediënten

  • 200 gram spaghetti

  • 450 gram groene asperges

  • 150 gram rucola

  • 1 bos basilicum

  • 2 teentjes knoflook

  • 60 gram pijnboompitten

  • 60 gram pompoenpitten

  • 75 gram parmezaanse kaas

  • 75 ml olijfolie

  • 1 citroen

  • beetje water

  • peper en zout

  • 1 bosje bosui

Bereiding

  • Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de houten onderkanten van de asperges en snijd de asperges vervolgens in stukken van circa 3 centimeter. Houd de toppen even apart.
  • Stoom of kook de asperges gaar, de toppen doe je er pas op het laatste moment bij, die hebben veel korter nodig. Afhankelijk van de dikte kook je de asperges in 3-5 minuten gaar (het is lekker als ze nog wat bite hebben!) De smaak en textuur blijft nog wat beter behouden als je ze stoomt. Dat kan in een stoomoven of een stoompan. De asperges stomen in 4-5 minuten gaar.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten en pompoenpitten in een droge pan, totdat ze een beetje beginnen te verkleuren. Haal ze uit de pan en laat afkoelen.
  • Pel en snipper de knoflook en hak de basilicum in grove stukken.
  • Doe de knoflook, rucola (houd een hand apart), basilicum en olijfolie in een keukenmachine en maal fijn.
  • Houd van de parmezaan, pijnboompitten en pompoenpitten een beetje apart voor de garnering van de borden en voeg de rest toe aan de keukenmachine en maak er pesto van, deze mag gerust een beetje grof blijven. Loopt de keukenmachine vast of wil je een dunnere pesto, voeg er dan wat water aan toe.
  • Was de citroen en rasp de schil met een fijne rasp.
  • Voeg wat citroensap toe aan de pesto en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de pasta af en doe er een scheutje olijfolie doorheen.
  • Hak de bosui in fijne ringen.
  • Serveer de pasta met asperges, een flinke lepel pesto, geroosterde pitjes, parmezaan, rucola en fijngehakte bosui en citroeneest.

Notities

  • Je kan natuurlijk direct meer pesto maken en deze in een goed afgesloten potje een tijdje in de koelkast bewaren. Heerlijk op een toastje bijvoorbeeld.