Deze supersmaakvolle rouleau heeft dankzij de zeewier toch die lekker hartige smaak die je soms mist als je geen vlees of vis eet. Uit de zee haal je veel voedzame stoffen, daar mag best wat vaker thuis mee gekookt worden! Dit recept maakte ik voor het Lekker Weten magazine van Ekoplaza.
Rouleau van paddenstoelen en zeewier
Course: hoofdgerechtCuisine: VeganDifficulty: Gemiddeld4
personen1
hour30
minutes15
minutesIngrediënten
50 gram bruine rijst
50 gram risotto rijst
1 ui: de helft gesnipperd, de andere helft in ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
175 gram champignons, fijngehakt
350 gram oesterzwammen, de helft in kleine stukjes en de andere helft heel
1 eetl. miso
4 nori vellen, in kleine stukjes
2 eetl. maiszetmeel
2 eetl. paneermeel
2 eetl. bloem
1 takje rozemarijn
300 ml paddenstoelenbouillon
150 ml haverdrink
Zout en peper
Zonnebloemolie
Bereiding
- Kook de 2 soorten rijst samen gaar in een pan met ruim water en zout voor circa 20 minuten. De rijst mag ‘te gaar’ zijn. Zeef de rijst, maar spoel hem niet af.
- Doe de rijst in een mengkom.
- Verwarm ondertussen in een koekenpan een scheutje zonnebloemolie en fruit hierin de gesnipperde ui, de helft van de fijngesneden knoflook, de champignons en de kleine stukjes oesterzwam. Breng op smaak met zout en peper en bak circa 5 minuten totdat de paddenstoelen een beetje gebruind zijn.
- Meng de gebakken paddenstoelen, de helft van de miso, de fijngesneden nori, het maiszetmeel en het paneermeel door de rijst.
- Kneed het rijstmengsel tot een stevig deeg. Leg op een stuk bakpapier en vorm er een lange reep van. Rol de rouleau strak op in het bakpapier en laat zo 1 uur in de vriezer opstijven.
- Snijd vervolgens plakken van 2-3 centimeter van de rouleau.
- Verdeel de bloem op een bord en haal de plakken rouleau erdoor, zodat deze aan alle kanten bedekt zijn met een droog laagje.
- Verwarm in de koekenpan een laagje olie en laat deze goed heet worden. Bak vervolgens de plakken rouleau aan beide kanten circa 2 minuten, tot ze krokant en bruin zijn.
- Bak ondertussen de hele oesterzwammen ernaast in de pan totdat ze goudbruin zijn. Bestrooi met peper en zout.
- Verwarm in een steelpan een laagje olie en bak hierin de overige knoflook en uienringen. Voeg de rest van de miso en het takje rozemarijn toe. Blus af met paddenstoelenbouillon en haverdrink. Laat de saus tot de helft inkoken. Serveer de rouleau met de saus en de oesterzwammen.