Tomatatin

Recipe by Estée StrookerCourse: Hoofdgerechten, LunchgerechtenCuisine: VegetarischDifficulty: Gemiddeld
Porties

4

Personen
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

25

minutes
Tijd

40

minutes

Waarschijnlijk ben je wel bekend met een tarte tatin. Een zoete Frans taart met bladerdeeg, die op z’n kop gebakken wordt zodat alle sappen die uit het fruit komen karameliseren en gevangen worden in de pan. Dit is mijn hartige variant van de tarte tatin. Alhoewel, de tomaatjes karameliseren ook lekker in de oven, waardoor ze heerlijk zoet worden. Maar het is wel echt een gerecht, geen gebakje voor bij de koffie 😉

Ingrediënten

  • 2 el honing

  • 40 + 20 g boter

  • 1 ui

  • 1/2 bosje citroentijm

  • 1 el venkelzaad

  • 300 g extra zoete cherrytomaatjes

  • 2 el balsamicoazijn

  • 4 plakken bladerdeeg

  • beetje bloem

  • 1 ei

  • Extra nodig: een hittebestendige pan die in de oven kan

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verwarm de koekenpan met twee eetlepels honing en een flinke klont boter.
  • Verwarm een andere koekenpan met een klontje boter en wat olie.
  • Pel en rasp de witte uit. Fruit de ui in de gesmolten boter-oliemix voor circa vijf minuten tot hij helemaal glazig is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Ris takjes citroentijm en besprenkel de tijm over de pan samen met wat gekneusd venkelzaad
  • Prik in alle cherrytomaatjes een klein gaatje en rangschik ze in de pan tot je de hele pan gevuld hebt met tomaatjes.
  • Besprenkel met peper, zout en wat balsamicoazijn. Bedek de tomaten met een laagje ui.
  • Bestuif de werkbank met bloem. Leg de plakken bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een grote plak. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bedek de pan met het deeg en vouw het deeg naar binnen alsof je iemand instopt.
  • Kluts een eitje los met wat water en speer het bladerdeeg in met eigeel.
  • Bak de tomatatin voor circa 25 minuten op 180 graden.

Notities

  • Lekker om te serveren met een frisse gazpacho!