Vegan open lasagne van knolselderij en linzen

Recipe by Estée StrookerCourse: hoofdgerechtDifficulty: makkelijk
Personen

4

personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1/2 tl chilipoeder

  • 1/2 tl five spice poeder

  • peper en zout

  • 
 400 gram oesterzwammen

  • 1 knolselderij

  • 60 ml olijfolie

  • 100 g walnoten, gepeld

  • 4 nori vellen, in kleine reepjes

  • 3 tenen knoflook

  • 2 uien

  • 200 gram linzen uit blik, afgegoten

  • 50 gram donkere rozijnen

  • 2 eetlepels fijne mosterd

  • 250 ml appelsap

  • 4 theelepels (glutenvrije) sojasaus

  • 30 ml walnotenolie

  • 4 takjes laas (of peterselie)

  • 1/2 stuk verse mierikswortel (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven op 160 graden.
  • Maak een mengsel van komijnpoeder, chili, five spice poeder, peper en zout.
  • Bedek de oesterzwammen met dit droge specerijenmengsel.
  • Plaats een vel bakpapier op een bakplaat en leg daar de oesterzwammen op. Plaats 15 minuten in de oven om de oesterzwammen te laten drogen.
  • Haal de oesterzwammen uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Daarna kan je ze uit elkaar trekken, om het idee van “pulled mushroom” te creëren.
  • Verwijder met een mes de schil van de knolselderij. Snijd de kanten eraf, zodat je een vierkant ‘blok’ overhoudt. Bewaar de afsnijsels.
  • Snijd het vierkante stuk knolselderij nogmaals door de helft, om twee gelijke rechthoeken te creëren. Vervolgens snijd je daar hele dunnen plakken van. Zorg dat je hiervoor een scherp mes gebruikt.
  • Breng een pan met water en zout aan de kook. Blancheer de vellen van knolselderij hier voor 2 minuten in. Haal ze uit het water en leg ze vervolgens direct in een ijskoud waterbadje.
  • Meng olijfolie, peper en zout in een kom. Haal de vellen knolselderij uit het water, laat even uitlekken en laat ze vervolgens marineren in de olie.
  • Meng de afsnijsels van de knolselderij met de nori blaadjes en walnoten in een keukenmachine. Mix totdat er een soort consistentie van gehakt ontstaat.
  • Verhit in scheut olijfolie in een grote pan. Fruit de knoflook en ui voor 2 minuten. Voeg zout inpeper toe. Voeg het knolselderij-walnoot mengsel en de oesterzwammen toe en sudder 5 minuten.
  • Voeg dan de linzen, rozijnen, mosterd, appelsap en sojasaus toe aan de pan. Laat een tijdje pruttelen totdat het vocht verdampt en er een stoofpotje ontstaat.
  • Voeg peper en walnootolie toe om het geheel op smaak te brengen.
  • Hak de lavas of peterselie fijn en voeg dit op het laatste moment ook toe aan de stoof.
  • Verwarm de knolselderij vellen kort in de oven, zodat ze weer warm zijn.
  • Leg een vel knolselderij op het bord. Leg daar een lepel stoof op. Leg er opnieuw en plak knolselderij op en nog een lepel stoof. Herhaal dit proces todat je op alle borden een mooie open lasagna van een paar lagen hebt.
  • Garneer de borden met versgeraspte mierikswortel.