Dit is een klassieker van mijn oom. Een comfortabele pasta die heerlijk is als voorgerechtje. De gerookte vis smaak geeft het gerecht body. Hij maakt hem altijd met paling maar ik vind gerookte forel een verantwoord alternatief.
Je kunt natuurlijk zelf je pasta maken. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik daar niet zoveel om geef en dat dus nooit doe. Sorry! Dat komt denk ik omdat ik er niet mee ben opgegroeid. Maar het is natuurlijk wel lekkerder om een verse pasta te gebruiken.
Voorproefje uit mijn nieuwe kookboek! Tagliatelle met beurre blanc, zeekraal, gerookte forel en foreleitjes
4
personen30
minutesZeekraal is een heerlijke zilte groente. Je kunt het ook met lamsoor maken, maar niet het hele jaar door te verkrijgen. Je kunt het natuurlijk ook eventueel door spinazie vervangen.
Ingrediënten
200 ml witte wijn
100 ml slagroom
1 sjalot, in stukken
1 blad laurier
3 takjes citroentijm
50 gram boter
200 gram gedroogde tagliatelle of 350 gr verse tagliatelle
30 gram foreleitjes
100 gram zeekraal
150 gram gerookte forel
Bereiding
- Reduceer in een steelpannetje de witte wijn samen met een laurierblad en wat citroentijm, sjalot, gemalen peper en zout tot ongeveer de helft.
- Voeg dan de room toe en reduceer vervolgens weer tot de helft. Zeef de ingrediënten er uit en voeg al kloppend met een garde de boter erdoor tot het een zalvige saus is. Breng eventueel nog extra op smaak met een snufje zout.
- Kook de pasta al dente (afhankelijk van of je verse of gedroogde pasta gebruikt is dit respectievelijk 3 tot 10 minuten).
- Giet de pasta af en laat goed uitlekken. Meng daarna de beurre blanc door de pasta. Voeg nu ook de foreleitjes en zeekraal toe en schep deze voorzichtig door de pasta.
- Serveer de pasta in diepe borden en garneer daarna met stukjes gerookte forel.