Het gebruiken van bouillonblokjes is zo normaal geworden dat je er waarschijnlijk niet eens meer bij stil staat dat het ook mogelijk is om zelf bouillon te trekken. Maar geloof me, als je het eenmaal gedaan hebt wil je niet meer anders. Kost iets meer tijd, maar dat is het waard.
Kippenbouillon
Difficulty: makkelijk1
liter bouillon25
minutes2
hours2
hours25
minutesHet maken van een bouillon is een uitstekende manier om restjes te verwerken. Schillen van je groenten bijvoorbeeld, maar ook de groenten die al een beetje oud zijn kun je prima verwerken in een huisgemaakte bouillon!
Ingrediënten
2 stengels prei
1 (oude) wortel
1 ui
1 bol knoflook
1 (oude) venkelknol
4 takjes (gedroogde) rozemarijn
4 takjes (gedroogde) dille
4 takjes gedroogde tijm
1 hele kip
1 liter water
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de kip in een braadslee, voeg er flink wat peper en zout aan toe en rooster in de oven voor ca 20 minuten.
- Snijd ondertussen de het donkergroene van de prij. Snijd dan in grote stukken en doe in een grote soeppan (waar straks de kip ook nog in past). Snijd de wortel, ui, bol knoflook en venkel ook in grove stukken (schillen is niet nodig!) en voeg toe aan de pan.
- Voeg 500 ml water toe, samen met de kruiden en breng aan de kook.
- Voeg dan de kip toe.
- Voeg de rest van het water toe en laat circa 2 uur sudderen. Breng vervolgens eventueel nog op smaak met wat extra zout.