Geen makkelijk gerechtje om te bereiden, maar super decadent! Als je het aandurft om levende kreeft klaar te maken kan je vervolgens genieten alsof je in een restaurant zit. Levende kreeft bestel je bij de visboer, een groothandel of online, bijvoorbeeld via visbezorgd.nl. In de video zie je precies wat je moet doen om de kreeft te koken en op de juiste manier uit elkaar te houden. Met alle schalen en overige onderdelen die je overhoudt kan je een heerlijke bisque maken.

Kreeft met verveine mayonaise

Recipe by Estée StrookerCourse: VoorgerechtCuisine: FransDifficulty: Moeilijk
Porties

4

personen
Bereidingstijd

20

minutes

Ingrediënten

  • 2 kreeften

  • 300 ml zonnebloemolie

  • 1 bosje verveine

  • 2 eidooiers

  • 1 el mosterd

  • 1/2 citroen, rasp & sap

  • Peper & zout

  • Verse kruiden (peterselie/bieslook/venkelloof)

Bereiding

  • Indien je met levende kreeften werkt: verwarm een grote pan waar beide kreeften in passen met water en een eetlepel zout. Zorg dat het water heel hard kookt. Leg de kreeften op een snijplank. Voor je ze kookt steek je met een scherp mes in de kop van de kreeft om hem te doden.
  • Doe de kreeften daarna direct in het kokende water en draai het vuur uit. De de deksel op de pan. Laat de kreeft in het water garen voor 4 minuten. Haal de kreeft uit de pan en breek de scharen van het lijf. Doe de scharen nog eens 4 minuten terug in het warme water.
  • Haal de kreeft uit elkaar volgens de instructies in de video.
  • Blend de blaadjes van de verveine in een blender of met een staafmixer samen met 100 ml olie fijn. Haal door een grove zeef om de grote stukken eruit te halen.
  • Meng voor de mayonaise de eidooiers samen met de mosterd en het citroensap en de rasp.
  • Voeg ook alvast peper en zout toe.
  • Klop met de garde eerst de verveine olie en daarna de zonnebloemolie er doorheen. Tot er een stevige mayonaise ontstaat.
  • Serveer op een klein bordje een stuk kreeftenvlees met het vlees van een schaar en leg in het midden een dot verveine mayonaise. Garneer met verse kruiden en wat venkelloof.

Video