Als je het over comfort heb dan denk ik aan gesmolten kaas gecombineerd met een net te vettig stuk krokant brood. Heerlijk! Dit is weer zo’n voorbeeld waarin bewezen wordt dat textuur bij eten ongelofelijk belangrijk is. Waar je op moet letten bij een tosti van krentenbrood is dat de krenten snel zullen karameliseren en dan verbranden. Zet daarom je tosti-ijzer of pan niet te hoog maar laat hem rustig krokant worden. 

Tosti van krentenwegge en brie

Recipe by Estée StrookerCourse: LunchCuisine: Nostalgisch comfortDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereiding

10

minutes
Bakken

10

minutes

Doen tosti’s jou ook zo denken aan vroeger? Dat je uit school kwam en een tosti met lekker veel kaas voor jezelf maakte (omdat je ouders nog niet thuis waren en je dus geen halt toe konden roepen, haha). Kaas met ketchup en als je echt culinair wilde doen misschien nog wat Italiaanse kruiden of een plak salami. Heerlijk hoor, maar het is tijd to ‘step-up the tosti game’. Kaas, mosterd en iets zoets zijn een super combi. Denk maar aan een kaasplank met mosterd en gedroogde vijgen bijvoorbeeld. Daarom zijn deze tosti’s met krentenbrood zo lekker. Voor een extra nostalgisch gevoel voeg ik lavas, ook wel maggikruid genoemd, toe. Ook dat is een smaak die enorm aan vroeger doet denken. Weet je niet waar je dat vandaan moet halen? Ook zonder lavas is deze tosti top!

Ingrediënten

  • 6 krentenwegge boterhammen

  • 20 gram roomboter

  • 4 takjes lavas

  • 200 gram roombrie

  • 2 eetl. grove mosterd

Bereiding

  • Bereiding:
  • Smeer de plakken krentenbrood in met een laagje boter en draai ze daarna om zodat de onbesmeerde kant boven ligt.
  • Hak de lavasblaadjes fijn. Snijd de brie in dunne plakken.
  • Beleg de helft van de boterhammen met plakken brie. Bestrooi de brie daarna met de lavas. Besmeer de andere helft van de boterhammen met grove mosterd.
  • Leg de andere krentenboterham met de mosterd kant bovenop de kaas.
  • Verwarm het tosti-ijzer of de koekenpan op een lage stand. Leg de dubbele boterhammen tussen een stuk bakpapier zodat ze niet in direct contact komen met de pan.
  • Wanneer je een pan gebruik in plaats van een tosti-ijzer voer dan een beetje drukkracht uit door een deksel bovenop de tosti te leggen. Draai de tosti als de ene zijde krokant en lichtbruin is. Dit is na ongeveer 2 à 3 minuten.
  • Haal de tosti uit de pan of het tosti-ijzer en snijd de tosti in kleine puntjes.

Notities

  • Hou je van zoet? Besmeer dan 1 kant van de tosti met bijvoorbeeld vijgenjam.
Kook je mee? Op 5 juni geef ik een online kookworkshop met de Culi Kit. De Culi Kit bevat ingrediënten die we in de keuken van mijn restaurant voor je voorbereiden, zodat je kunt koken als een chef zonder zelf de hele dag in de keuken te moeten staan. Wij doen als het ware een stukje van de mise en place voor je. Reserveer jouw Culi Kit & deelname aan de workshop hier. 
Holler Box