Dit is een toetje categorie makkelijk, maar bijzonder! Ik maakte de panna cotta daarom agar agar, een plantaardige vervanger van gelatine. Agar agar haal je bijvoorbeeld bij de Toko of bij een biologische winkel.
Een panna cotta is klassiek (vanille) al heel lekker, maar je kan er heel makkelijk een leuke smaak aan geven. In dit geval is het kardemom-oranjebloesem geworden (bij gebrek aan steranijs, want dat leek me ook lekker!). Een lekkere combinatie, die je veel in de Midden-Oosterse keuken aantreft. Een mooie match met de dadels & vijg.
Panna cotta met gezouten dadelpuree & gegrilde vijg
2
servings30
minutes2
hoursIngrediënten
200 ml slagroom
25 gram suiker
8 kardemompeulen
1 tl gedroogd oranjebloesem (of een klein scheutje oranjebloesemsiroop)
1/3 tl agar agar
8 verse dadels
200 ml water
2 verse vijgen
zout
evt. 3 amandelen
1 sinaasappel
Bereiding
- Roer de slagroom, suiker en agar agar goed door elkaar, totdat de agar agar helemaal opgelost is. Doe de kardemom en oranjebloesem erbij en breng aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Zeef je mengsel door een vergiet. Duw met een lepel goed op de achtergebleven kruiden, zodat je alle smaak die daar in zit ook mee in de vloeistof krijgt. Giet je roommengsel dan in een vormpje (ik heb siliconenvormpjes gebruikt) en zet in de koelkast. De panna cotta moet ca 2-3 uur opstijven.
- Snijd de dadels in stukjes en doe met ca 200 ml water in een pannetje. Laat zachtjes koken en roer ondertussen steeds door. Je merkt dat dit langzaam een papje wordt. Als de dadels helemaal ‘opgelost’ zijn kan je er nog even met een staafmixer doorheen om er een gladde massa van te maken. Voeg er een flinke snuf zout aan toe.
- De vijgen zijn wel het lekkerst als ze vers gegrild worden, dus daarmee wacht je totdat je panna cotta klaar is. Tenzij je een etentje hebt en je zo min mogelijk tijd tussendoor in de keuken wilt staan, dan kan je het natuurlijk ook al van te voren doen. Snij de vijgen door midden en leg ze op een hete grillpan, totdat ze een beetje zacht worden en grill strepen krijgen.
- Ter garnering heb ik nog wat amandelen over het geheel heen geraspt en wat amandelschaafsel op de panna cotta gelegd. En om de smaak van de oranjebloesem wat op te halen en het geheel wat frisser te maken heb ik een klein beetje sinaasappelschil over het bord geraspt. Doe dit alleen als je een hele fijne rasp hebt, anders is de kans groot dat de schil juist bitter smaakt.