Heb je wel eens zelf mayonaise gemaakt? Zelfgemaakt is altijd toch net iets lekkerder dan uit een pot. En je kan de smaak helemaal aanpassen naar jouw eigen voorkeur! Het is niet moeilijk. Probeer het eens en experimenteer met de verhoudingen!

Zelf mayonaise maken

Recipe by Estée StrookerCourse: SausDifficulty: Gemiddeld
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingrediënten

  • 3 eierdooiers

  • 1 el fijne mosterd

  • 3 el witte wijnazijn

  • 1 tl honing

  • 300 ml zonnebloemolie

  • Extra nodig: staafmixer

Bereiding

  • Doe de eidooiers, mosterd, witte wijnazijn, honing, peper en zout in een maatbeker waar ook de staafmixer in past. Meng alles door elkaar.
  • Giet voorzichtig de zonnebloemolie erbij en trek de staafmixer omhoog totdat er een dikke emulsie ontstaat. Breng eventueel op smaak met wat extra peper of zout.
  • Als je de mayonaise iets frisser wilt hebben kun je altijd wat citroensap toevoegen. Ook kun je hem iets zoeter maken door wat extra honing toe te voegen. Of wat pikanter door nog wat mosterd toe te voegen. Speel zelf een beetje met de hoeveelheden om jouw perfecte mayo te maken.

Notities

  • Serveer de mayo bij frietjes. Of doe hem in een bakje of potje en bewaar hem in de koelkast voor maximaal een week. Zo heb je heerlijke basis voor heel veel sausjes, dressings of als spread op je boterham.