Eetbare bloemen zijn prachtig. Maar ze blijven niet zo lang mooi. En bovendien eten mensen ze vaak niet op als je ze ergens op serveert! Doodzonde want eetbare bloemen vind ik dus echt heel erg lekker. Ze geven echt een bloemige zoete smaak aan je gerecht. Om langer gebruik te maken van de geplukte eetbare bloemen heb ik er een boter van gemaakt.
Bloemenboter
Course: Snack, borrel, voorgerechtServings
1
Rol boterBereiding
10
minutesIngrediënten
1 sinaasappel
1 handje eetbare bloemen (tijmbloemen/afrikaantjes/oost-indische kers/muntbloementje etc.
150 g boter op kamertemperatuur
grof zeezout
gemalen peper
Bereiding
- Rasp de schil van de sinaasappel. en doe deze in een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe samen met een flinke snuf zout en versgemalen peper. Prak alles met een vork door elkaar. Pluk alle blaadjes los van de bloemknoppen en doe deze bij de boter. Meng alles nu voorzichtig door elkaar en zorg ervoor dat de bloemblaadjes goed verdeeld zijn door de boter.
- Spreid een stuk plastic folie uit over je werkbank. Verdeel de boter als een worst in het midden van het plastic. Trek de onderkant van het plastic over de worst van boter en trek het plastic naar je toe zodat je een strakke ronde worst van boter krijgt. Rol het plastic door en rol de uiteinden bij elkaar als toffee. Laat de boter minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Notities
- Deze bloemenboter is prachtig om als plakje te serveren bij een borrelplank. Het ziet er mooi uit en is een leuk alternatief voor kruidenboter.
- Je kunt de boter ook heel goed voor langere tijd in de winter bewaren. Zo kun je zelfs met kerst genieten van je zelfgemaakte bloemenboter.