Afgelopen zaterdag filosofeerde ik met mijn 98-jarige opa over de (toen nog aangekondigde) flinke hoeveelheid sneeuw en de pittige vorst die we gedurende zijn verjaarsweek (hij is vandaag 11 februari, 98 jaar geworden) konden gaan verwachten. Ik vroeg of de winters strenger waren in zijn jeugd. Hij vertelde dat je toen ieder jaar wel kon schaatsen en sleeën. “Wel op de buik! Want zitten op de slee dat was zo kinderachtig.” Maar… zo vertelde hij, in de 17e eeuw waren er nog veel langere en strengere winters. De vele schilderijen vertellen ons dat verhaal. Toen ontstond het oer-Hollandse fenomeen koek-en-zopie, van origine een drankmengsel van rum, bokbier, eieren en kaneel. Geserveerd met een lekkere zoete koek. 

Koek-en-zopie anno 2021

Recipe by Estée StrookerCourse: Uncategorized
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Mijn variatie op koek-en-zopie is ook zonder alcohol lekker en zit bovendien vol vitamine C  en genoeg vezels voor een goede weerstand tijdens deze sneeuw,- en ijspret!

Ingrediënten

  • Koek:

  • 100 g havermout

  • 70 g haver/speltvlokkenmix

  • 
50 g gemengde noten, fijngehakt

  • 
50 g gedroogd fruit (rozijnen/cranberry/abrikozen/tuttifrutti), fijngehakt

  • 1 ei

  • 1 el bakpoeder

  • 30 g boter, gesmolten

  • 2 cm gember, geraspt

  • 30 g pure chocolade, in kleine stukjes

  • snufje zout

  • snufje kaneel

  • citrusrasp (zie ingrediënten zopie)

  • Zopie:

  • 350 ml cranberrysap (liefst ongezoet)

  • 
350 ml sinaasappelsap, (rasp van sinaasappels bij de koek)

  • 
100 g diepvries blauwe bessen

  • 2 stuks steranijs

  • 2 stuks kaneelstokken

  • 1 citroen, sap (rasp bij de koek)

  • 3 el honing

  • optie: scheutje rum

  • optie: geklopte slagroom*

Bereiding

  • Koek:
  • 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng alle ingrediënten voor de koek door elkaar in een kom. Kneed tot een kneedbare massa. Vorm balletjes ter grootte van pingpongballen van het deeg en druk ze plat op de bakplaat.
  • Bak de haverkoeken in circa 15 a 20 minuten krokant en gaar. Ze mogen licht taai zijn maar van buiten wel krokant.
  • Zopie:
  • 
Meng in een steelpan alle ingrediënten (behalve slagroom en eventueel rum).
  • 
Laat ‘de zopie’ op laag vuur verwarmen voor 10 minuten. Laat de ingrediënten zo min mogelijk koken, maar meer als een thee trekken. Zeef ‘de zopie’ daarna. Giet ‘de zopie’ in een thermoskan om hem lang warm te houden. Schenk voor de liefhebbers een scheutje rum in het glas en doe daarna ‘de zopie’ erbij. Maak ‘de zopie’ af met geklopte slagroom.

Notities

  • *De slagroom geeft het geheel de smaak van een warm split-ijsje, beetje gek maar wel lekker!