Geïnspireerd op een reis naar Australië en een verhuizing naar Duitsland. Down Under stonden bananabread en carrotcake zeer regelmatig op het ‘menu’. Heerlijk bij een flat white! En gelukkig ook super makkelijk zelf te maken, dus ik snap die Corona-bak-hype wel. Ik had zin in een nieuwe smaak en de herfst kan een extra portie chocolade af en toe geen kwaad. De Schwarzwalder kirsch torte is niet voor niets een klassieker. De zure kersen vormen een top combi met chocola. En ook met banaan zo blijkt.
Schwarzwalder kirsch bananabread (vegan en glutenvrij)
Course: GebakDifficulty: makkelijk8
plakken20
minutes45
minutesBananenbrood is het lekkerst als deze een beetje moist is. Gebruik daarom bananen die super rijp zijn, maar ook het toevoegen van extra fruit, zoals in dit geval diepvries kersen, zorgen voor extra vocht. Deze variant is vegan, glutenvrij en bevat weinig suiker, maar daar merk je niks van! Het is echt een ‘treat’.
Ingrediënten
30 ml zonnebloemolie
50 ml havermelk
3 rijpe bananen
75 gram boekweitmeel
4 gram bakpoeder
75 gram havermeel
25 gram kokosbloesemsuiker
25 gram cacao
100 gram bevroren kersen
50 gam pure chocolade
Snuf zout
Bereiding
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Prak twee van de bananen en doe ze met de olie, suiker en havermelk in een kom. Pureer met een staafmixer fijn.
- Mix de havermeel, boekweitmeel, cacao, bakpoeder en zout door elkaar.
- Mix dit door het bananenmengsel.
- Hak de chocolade fijn en roer erdoor. Houd een klein beetje apart voor op de bovenkant.
- Roer de helft van de kersen door het beslag
- Doe een bakpapiertje in een cakevorm en stort je beslag in de vorm.
- Snijd de derde banaan door de lengte doormidden.
- Verdeel de overgebleven kersen over de vorm en druk de halve bananen een beetje in het beslag.
- Verdeel de overgebleven chocolade erover en bak circa 45 minuten. Het bananenbrood is gaar als je er een mes in kunt steken en deze er weer schoon uitkomt.
Mmmmm wat een lekker recept, ga ik zeker binnenkort uitproberen;-) Maar let wel op als je dit recept wilt maken voor iemand met coeliakie: het recept is pas echt glutenvrij als je glutenvrije havermelk, havermeel en boekweitmeel gebruikt.
Hi Annemieke, ja daar heb je gelijk in! Bij havermeel en boekweit is dat meestal wel het geval toch? Op de verpakkingen die ik koop staat het er altijd op in ieder geval. Bij havermelk is het inderdaad even goed opletten als je coeliakie hebt. Maar ik kan me voorstellen dat het dan ook in je systeem zit daar altijd naar te kijken als je boodschappen doet 🙂 Veel bakplezier! Groetjes, Charis
Hoi Charis,
Dankjewel voor je antwoord. Havermeel en boekweitmeel zonder glutenvrij logo kunnen helaas soms echt teveel gluten bevatten.
Het kan vooral misgaan als lieve vrienden, familie of collega’s iets glutenvrij’s willen bakken voor een persoon met coeliakie…daarom noemde ik het;-) In mijn systeem zit het inderdaad ingebakken!
Groetjes Annemieke