De aardpeer, ook wel bekend als topmaninboer, knolzonnebloem of Jerusalem Artichoke, is een vergeten groente die we eigenlijk niet hadden mogen vergeten! Het is familie van de zonnebloem. De knollen hebben een zoete, nootachtige smaak. Rooster ze met een beetje zout en olie in de oven en ze worden zo zacht en smaakvol dat je er verder niet veel mee hoeft te doen. Verwerk ze in soepen voor een heerlijk romig bordje comfortfood. De linzen in dit gerecht geven het geheel wat bite. Bovendien is het een vullende portie. Perfect voor na een lange winterwandeling.
Dit recept schreef ik voor de herfsteditie van het Lekker Weten Magazine van Ekoplaza.
Aardpeer-linzensoep
Course: soep, voorgerechtCuisine: Vergeten groenteDifficulty: Makkelijk4
personen20
minutes40
minutesIngrediënten
200 g zwarte linzen
300 g aardperen, geschild en in blokjes
1 sjalot, gesnipperd
15 g roomboter
1/2 prei, in dunne halve ringen
1 el mosterdzaad
1 tl kummel/komijn
100 ml witte wijn
1 eetl witte wijnazijn
2 blaadjes laurier
2 takjes tijm
peper en zout
1,5 l kruidenbouillon
100 ml room
1 bosje dragon
Bereiding
- Verwarm een soeppan met het klontje boter. Fruit de sjalot en prei voor circa vijf minuten glazig.
- Ris de blaadjes dragon van de takjes. Bewaar de blaadjes voor later. Voeg na circa twee minuten mosterdzaad, kummel, laurier en tijm en takjes dragon toe.
- Voeg daarna de linzen en aardperen toe en blus het geheel af met de witte wijn. Laat de witte wijn aan de kook komen en voeg daarna de kruidenbouillon toe.
- Kook de linzen in circa 25 minuten gaar. Verwijder de takjes dragon, tijm en blaadjes laurier.
- Schep een 1/2 soeplepel linzen uit de soep en bewaar deze apart.
- Pureer de linzensoep met een staafmixer tot een gladde soep.
- Hak ondertussen de dragon fijn. Meng deze door de slagroom en klop de slagroom met een handmixer op tot lobbige dikte.
- Serveer de soep met een eetlepel van de dragonroom er bovenop en garneer met wat extra takjes dragon en de hele linzen.