Hoewel de soep niet overal zo pittig wordt gegeten als dat ‘ie wordt opgediend (lees: er zijn veel regionale verschillen), is er één constante: de vulling. In de soep zit namelijk meestal kai (kip), moe (varken) of kung (garnaal). Voor vegetariërs is er dan nog tom yam hed, met paddenstoelen. Het recept is voor deze laatste variant. Heerlijk met champignons en oesterzwammen! Maar maak er gerust je eigen variatie van door te variëren en componenten te vervangen voor bijvoorbeeld garnalen of blokjes kipfilet.
Tom Yam Soep
Course: Eten, Recepten, Soepen, VegetarischCuisine: lunch, voorgerechtDifficulty: makkelijk4
personen15
minutes20
minutesDe belangrijkste smaakkenmerken van een Tom Yam soep zijn pittig en zuur. De balans van de verschillende smaken is heel belangrijk in de Thaise keuken. De zure smaken komen in deze soep vooral van citroengras, limoenbladeren en limoensap en de pepertjes zorgen voor de nodige pit. Echter, door de kokosmelk en tomaten blijft de soep relatief mild (al kan je het natuurlijk altijd pittiger naar keuze maken door meer chili toe te voegen). Een heerlijke soep met een balans van meerdere smaken en lekker veel groenten.
Ingrediënten
1 stengel citroengras
3 centimeter verse gember
3 limoenbladeren
2 teentjes knoflook
1 uien in ringen
1 verse thaise chilipeper
300 gram oesterzwam in stukjes
5 verse champignons in reepjes
1 limoen
1 el sojasaus
1 el sesamolie
250 gram tomaten in blik
500 ml kokosmelk
500 ml water water (tot alles goed onder staat
1 aubergine in grove blokken
2 st. steranijs
2 tl zout
100 gram taugé
1 strok paksoi
klein bosje verse koriander
Bereiding
- Snijd het citroengras in schuine stukken van zo’n 3 centimeter. Kneus de citroengras.
- Snijd de gember in dunne plakjes.
- Breng water met de blikken tomaat aan de kook. Voeg daar alle ingrediënten aan toe behalve de aubergines, taugé & paksoi.
- Laat circa 10 a 15 min koken. Voeg dan de aubergines toe en laat nog eens 5 minuten koken.
- De soep in de kommen doen en garneren met de verse korianderblaadjes, met paksoi en taugé.