Hoewel de soep niet overal zo pittig wordt gegeten als dat ‘ie wordt opgediend (lees: er zijn veel regionale verschillen), is er één constante: de vulling. In de soep zit namelijk meestal kai (kip), moe (varken) of kung (garnaal). Voor vegetariërs is er dan nog tom yam hed, met paddenstoelen. Het recept is voor deze laatste variant. Heerlijk met champignons en oesterzwammen! Maar maak er gerust je eigen variatie van door te variëren en componenten te vervangen voor bijvoorbeeld garnalen of blokjes kipfilet.

Tom Yam Soep

Recipe by Estée StrookerCourse: Eten, Recepten, Soepen, VegetarischCuisine: lunch, voorgerechtDifficulty: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

20

minutes

De belangrijkste smaakkenmerken van een Tom Yam soep zijn pittig en zuur. De balans van de verschillende smaken is heel belangrijk in de Thaise keuken. De zure smaken komen in deze soep vooral van citroengras, limoenbladeren en limoensap en de pepertjes zorgen voor de nodige pit. Echter, door de kokosmelk en tomaten blijft de soep relatief mild (al kan je het natuurlijk altijd pittiger naar keuze maken door meer chili toe te voegen). Een heerlijke soep met een balans van meerdere smaken en lekker veel groenten.

Ingrediënten

  • 1 stengel citroengras

  • 3 centimeter verse gember

  • 3 limoenbladeren

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 uien in ringen

  • 1 verse thaise chilipeper

  • 300 gram oesterzwam in stukjes

  • 5 verse champignons in reepjes

  • 1 limoen

  • 1 el sojasaus

  • 1 el sesamolie

  • 250 gram tomaten in blik

  • 500 ml kokosmelk

  • 500 ml water water (tot alles goed onder staat

  • 1 aubergine in grove blokken

  • 2 st. steranijs

  • 2 tl zout

  • 100 gram taugé

  • 1 strok paksoi

  • klein bosje verse koriander

Bereiding

  • Snijd het citroengras in schuine stukken van zo’n 3 centimeter. Kneus de citroengras.
  • Snijd de gember in dunne plakjes.
  • Breng water met de blikken tomaat aan de kook. Voeg daar alle ingrediënten aan toe behalve de aubergines, taugé & paksoi.
  • Laat circa 10 a 15 min koken. Voeg dan de aubergines toe en laat nog eens 5 minuten koken.
  • De soep in de kommen doen en garneren met de verse korianderblaadjes, met paksoi en taugé.