Dit recept komt uit het kookboek Pret à diner (shop ‘m hier!) en is een heerlijke combinatie tussen zoet en kaas. Voor iedereen die niet per se liefhebber is van zoete desserts een perfecte afsluiter van een diner!

Tartelette met sherryvijgen

Recipe by Estée StrookerCourse: NagerechtCuisine: FransDifficulty: Gemiddeld
Porties

6

personen
Voorbereiding

15

minutes
Bereidingstijd

30

minutes

Een kaasgerecht is voor mij een kruising tussen een dessert en een kaasplankje. Dus als je stiekem wat zoetigs en wat hartigs tegelijk wilt. Zelf vind ik het leuk om Nederlandse kazen te gebruiken. Ons eigen kaasassortiment reikt namelijk veel verder dan de ronde harde kazen. Oudwijker fiore is een roodflora, een kaas die in Nederland gemaakt wordt en te vergelijken is met de Italiaanse kaas taleggio. Romig en pittig tegelijkertijd en zijn geur zeer herkenbaar. Dit recept is voor 6 personen, maar je maakt 8 tartelettebodems. De bodems breken nogal snel, dus heb je er 2 extra voor de zekerheid.

Ingrediënten

  • 6 vellen filodeeg, van circa 20 bij 30 cm

  • 30 gram roomboter, gesmolten

  • 4 vijgen, in 6 partjes

  • 1 laurierblaadje

  • 2 eetl. honing

  • 150 ml medium dry sherry 160 gram Oudwijker fiore

  • (of taleggio), in 12 plakken 20 gram mosterdsla of rucola

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol de vellen filodeeg uit op de werkbank. Smeer elk vel filodeeg in met de gesmolten boter en stapel op die manier alle vellen filodeeg op elkaar. Steek rondjes ter grootte van de tartelettevormpjes uit met een steekring of pak een schoteltje om er rondom met een mes een rondje uit te snijden.
  • Vet de tartelettevormpjes in met boter. Bekleed ze met de uitgestoken filodeegrondjes bestaande uit 6 laagjes filodeeg. Druk er een ander tartelettevormpje bovenop zodat het deeg goed in de vorm blijft. Bak de tartelettes in 12 tot 15 minuten af tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Vijgen
  • Schep de vijgenpartjes in een steelpannetje en voeg daar de laurier, honing en sherry aan toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Bekleed de tartelettes met 2 plakjes kaas. Schep daar 6 partjes vijg op en wat extra siroop. Garneer met blaadjes mosterdsla of rucola.