Eendenborst met sinaasappelsaus. Misschien is het een gerecht dat je eerder in een restaurant zou bestellen dan dat je eraan denkt om het thuis klaar te maken, maar als je je er even toe zet is het helemaal niet zo moeilijk. Het resultaat is des te meer belonend. Verras jouw tafelgenoten met een rijke sinaasappelsaus. Deze saus gaat super goed samen met eend, maar je kan hem bijvoorbeeld ook bij een stukje varkenshaas serveren. Of bij worteltjes uit de oven.
Sinaasappelsaus voor bij eend
Course: SausCuisine: FransDifficulty: Gemiddeld4
personen10
minutes20
minutesSinaasappel en eend is een klassieke combinatie. Deze rijke, fruitige saus brengt jouw stukje eendenborstfilet naar een heel nieuw niveau. Lekker klassiek met cognac en rode wijn, maar dit kan je eventueel ook weglaten als je dat niet in je gerecht wilt verwerken (al verdampt de alcohol natuurlijk wel helemaal tijdens het koken).
Ingrediënten
Ingrediënten:
2 sinaasappels
2 sjalot, gesnipperd,
1 teen knoflook, gesnipperd
2 takjes tijm
1 blaadje laurier
30 ml cognac
75 ml rode wijn
300 ml basis bruine fond (op basis van kip, gevogelte of kalfsbotten)
20+20 g boter
Bereiding
- Bereiding:
- Rasp de schil van de sinaasappels en bewaar apart. Snijd de schil van de sinaasappels samen met het wit weg. Snijd tussen het witte membraan van de sinaasappel de partjes eruit (zie masterclass snijtechnieken). Bewaar de partjes apart. Pers het sap uit het overige vruchtvlees dat nog aan het witte membraan vast zit. Bewaar dit ook apart.
- Verwarm een sauspan met de eerste 20 gram boter en fruit de sjalot en knoflook voor een minuut.
- Voeg de takjes tijm en laurier toe. Blus af met de rode wijn en cognac en flambeer de pan eventueel kort. Laat twee minuten doorkoken. Voeg dan sinaasappel sap en rasp toe. Voeg daarna de bruine fond toe en laat inkoken tot ¾ van het vocht is verdampt en er een stroperige saus ontstaat. Verwijder de takjes tijm en het laurierblaadje. Voeg de overige koude boter en de partjes sinaasappel toe en meng tot een glanzende saus. Breng op smaak met peper en zout.