Geklaarde boter is boter waaruit de eiwitten zijn verwijderd, waardoor enkel het pure botervet overblijft. Misschien ken je geklaarde boter ook wel onder de naam Ghee. Ghee is een vorm van geklaarde boter die erg veel in India wordt gebruikt. Ghee en geklaarde boter zijn echter niet helemaal hetzelfde. Bij gewone geklaarde boter wordt de boter gesmolten om vervolgens het vrij gekomen vocht van het botervet te scheiden. Dat botervet moet vervolgens goed afkoelen waarna je een dikke vettige massa overhoudt. Om ghee te maken wordt het vocht door lange verhitting verdampt. Door deze lange verhitting krijgt de boter een heel andere smaak. Geklaarde boter is vol en romig. Ghee krijgt eerder een beetje een nootachtige smaak (zoals je dat misschien van gebrande boter, ofwel beurre noisette kent).
Zelf geklaarde boter maken is heel eenvoudig. Je verhit roomboter in een pannetje of in de magnetron. Je ziet dan dat het eiwit zich scheidt van het vet. Dat wittige eiwit wil je scheiden van het vet, dus je giet het vet voorzichtig in een ander potje. Dat laat je langzaam afkoelen en stollen. Et voila: je geklaarde boter is klaar.
👌