Je hebt keukentools en je hebt keukentools. Enerzijds zijn er die keuken accessoires die je ziet liggen in de winkel en waarvan je op dat moment denkt: dit gaat mijn leven veranderen. Marketing heet dat. De verpakking is veelbelovend, de claims zijn levens-verbeterend, je had nooit het gevoel dat je iets mistte, maar nu heb je opeens het gevoel dat je niet meer zonder kan. Eenmaal thuis gebruik je het ‘ding’ vol enthousiasme, waarna het ergens achterin een kast verdwijnt om vervolgens nooit meer tevoorschijn gehaald te worden. Elke verhuizing komt het dan weer boven en moet het toch maar wee meegesjouwd worden, want ja. Het komt vast nog wel een keer écht van pas. Mij verging dat zo met bijvoorbeeld een broodbakmachine, een mini-blender en een vacumeer machine voor thuis.

Maar er zijn ook een aantal keukenaccessoires waarvan je niet wist dat je ze nodig had, maar die vervolgens écht onmisbaar blijken. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen favorieten, maar dit zijn die van mij:

Microplane

Een goede rasp is sowieso onmisbaar in de keuken. Voor het raspen van parmezaan, wortels voor de wortelcake of kool voor een koolsalade bijvoorbeeld. De raspen van microplane zijn de scherpste ter wereld en van onvergelijkbare kwaliteit. Het doet echt wat anders dan een goedkope rasp van de Blokker. Helemaal onmisbaar vind ik de Microplane classic (en dan het liefst in zo’n leuk retrokleurtje!). Ik ben nog geen andere rasp tegengekomen die zo fijn raspt. Voor het raspen van de zest van citrusschillen of specerijen als kardemom of nootmuskaat is deze rasp echt onmisbaar. En er zijn best wel veel recepten waar een beetje citroen- limoen- of sinaasappelschil net die extra kick aan een gerecht geeft. Maar dan het liefst wel van hele fijne rasp, zonder het bittere van het witte van de vrucht.

Spiraalsnijder

Sinds de ‘courgetti’ hype zijn de spirelli snijders als keukentool niet meer te ontkennen. En soms is zo’n lichte maaltijd waarbij je pasta vervangt voor spaghetti van groenten helemaal geen slecht idee. Ideaal voor als je nog wilt sporten bijvoorbeeld. Daarnaast gebruik ik ook graag spirelli groenten in de salade. Wortel, biet, komkommer; ze blijven lekker knapperig en het ziet er mooi uit. Wat ik wel zou adviseren is om niet te klungelen met zo’n ‘puntenslijper’ maar meteen te gaan voor zo’n heel apparaat. Neemt misschien iets meer ruimte in beslag, maar daarvoor bespaar je een hoop tijd en frustratie! Bij Eetwinkel STROOM gebruiken we deze ook heel veel om ingrediënten voor de salades mee voor te bereiden.

Koksmes

Investeer in een goed mes! Een goed, scherp mes, maakt je opeens een veel betere kok. Je kan alles zoveel mooier en verfijnder snijden. En jouw werk in de keuken gaat ook nog eens sneller. Begin met een standaard koksmes, daar kan je al veel mee. En het hoeft helemaal niet bizar veel te kosten.

Een mooi koksmes is ook een goed verjaardagscadeau. Althans, als je niet bijgelovig bent. Omdat een mes vroegen geen keukengerei was, maar een moordwapen, was het eigenlijk not-done dit iemand cadeau te doen. Een oplossing als je toch een cadeau wilt geven: je geeft er een muntstuk bij. Hiermee moet de ontvanger het mes dan van je kopen, waardoor je officieel niet meer de eigenaar bent (je hebt het immers verkocht). Daardoor ben je ook niet schuldig, mocht er iets gebeuren met het mes.

Pannenlikker

Waarschijnlijk heb je al wel een pannenlikker of siliconen spatel in je keukenla. Zo niet: schaf er dan per direct één aan. Je bent er elke keer als je beslag of saus maakt weer dankbaar voor. Het zorgt er niet alleen voor dat je zo min mogelijk van jouw ingrediënt verspilt, het scheelt je ook nog eens een kliederboel tijdens de afwas.

Kitchen Aid

De juiste keukenmachines helpen enorm in de keuken. Mijn Kitchen Aid wordt bijvoorbeeld zeer regelmatig gebruikt. Het design is tijdloos en mooi en de kwaliteit is gewoon echt beter dan menig goedkoper model. Twijfel je hier al langer over? Ik zeg doen! Een goed investering en ik zag toevallig dat je bij de Bijenkorf momenteel 25% korting krijgt. Zeker als je het leuk vindt om te bakken, een mooie investering voor jezelf.

Welke tool kan jij echt niet missen in jouw keuken?