Ondertussen hebben we er alweer een jaar Corona samenleving opzitten. Dat betekent dat we gewend zijn aan het fenomeen thuis uit eten. Sterker nog: we beginnen er eigenlijk wel plezier in te krijgen. Waar we het eerder moesten doen met eten dat thuis werd bezorgd in plastic bakjes (of een vierkante kartonnen doos) en we daarmee op de bank ploften, is er tegenwoordig veel meer mogelijk op het gebied van eten laten bezorgen. Ook bij ‘t Amusement hebben we onszelf ‘opnieuw uitgevonden’ met het Amusement Thuis menu. Een 3-gangen menu (uit te breiden met extra gangen) waar de chefkoks van ‘t Amusement al het voorwerk doen en je het thuis afmaakt zoals dat normaal gesproken in het restaurant zou gebeuren. De mise en place wordt als het ware gedaan en je bent zelf verantwoordelijk voor de service. En dat bevalt super goed, de reviews zijn super positief. Want eigenlijk is het best leuk om thuis voor chefkok te spelen. Zonder gigantisch veel voorbereiding (en afwas!). Je kan alles doen in je eigen tempo en desnoods zelfs in je chille outfit.

PS Wil je meer tips over het dekken van de tafel en de etiquette die daarbij komt kijken? In mijn nieuwe boek en de gratis masterclass die je erbij krijgt ga ik daar dieper op in! Het is nu alvast mogelijk om het boek te reserveren. Reserveer jouw exemplaar van Pret á Diner hier.

Vergeet het dekken van de tafel niet

Een beetje voorwerk komt er wel bij kijken als je zelf een avond thuis uit eten wilt organiseren. Je maakt het namelijk helemaal af door de tafel mooi te dekken, bijpassende dranken te regelen en een fijne playlist op te zetten. Van het geld dat je dit jaar bespaard hebt doordat het niet mogelijk was om uit eten te gaan kan je jezelf best een keer een mooie serviesset gunnen. Hier een paar van onze favoriete items voor het mooi dekken van je tafel op een rijtje ter inspiratie:

Het Arnhems Keramiekatelier

Veel van het servies dat gebruikt wordt in ‘t Amusement komt van het Arnhems Keramiekatelier. Daar maken ze een uniek recycled servies van klei dat gered wordt uit de vuilnisbak. Resten aardewerk, porselein en steengoed klei worden gemengd met de resten van kleurpigmenten en zo ontstaat er een unieke collectie met kopjes, mokken, borden en schalen. Allemaal in dezelfde stijl gevormd, maar tegelijkertijd zijn alle onderdelen helemaal uniek. Hiermee dek je de tafel niet alleen mooi, maar ook nog eens verantwoord!

Fotografie door Sophia van den Hoek, Studio Unfolded

Lenneke Wispelwey

In het Arnhemse Modekwartier vind je de shop en studio van Lenneke Wispelwey. Als je op zoek bent naar een echt bijzonder item, dan moet je hier zeker eens een kijkje nemen. Geen zorgen, ze hebben ook een webshop. Vooral bij een brunch of een shared dining table is het fantastisch als je mooie schalen hebt die je als centerpiece kan gebruiken om de gerechten mooi in op te dienen. Serveer bijvoorbeeld een heerlijke salade of aardappelpuree in deze schaal. Dat maakt gegarandeerd indruk.

De Midilicious bowl van Studio Lenneke Wispelwey

Fleur Ceramics

Dat je bij Nederlands servies echt niet alleen aan Delfts Blauw moet denken bewijst ook Fleur Ceramics. We leerden dit merk kennen via Studio Unfolded de zaak van Sophia, die ook de fotografie voor twee van mijn kookboeken op zich heeft genomen.
Het servies wordt met de hand in kleine oplages gemaakt in de studio van Fleur in Breukelen. Het resultaat is een prachtig eigentijds, maar bescheiden advies.

Fotografie door Sophia van den Hoek, Studio Unfolded

Echt HEMA

Nu we het toch hebben over Hollands design: als je op zoek bent naar een wat meer betaalbare variant kan je waarschijnlijk best nog wel eens slagen bij de HEMA. Zo’n grijs diep bord is bijvoorbeeld heel mooi om een soep in te serveren. Een diep oranje zoete aardappel-paprika soep bijvoorbeeld. Plaats het diepe bord op een onderbord en garneer je soep met wat contrasterende kleuren zoals bosui (groen) en kiemen (roze). Je tafelgenoten zullen gegarandeerd onder de indruk zijn!

The Table Studio

Als je de tafel graag duurzaam dekt is ook de Table Studio de moeite waard om een kijkje te nemen. Bijna alle producten zijn handgemaakt door ambachtslieden van over de hele wereld. Alle producten zijn fair trade, klimaatpositief en worden plasticvrij verpakt. Dit ontbijtbord is bijvoorbeeld super geschikt om een mooi dessert op te serveren.

Heiko Balster

Niet alleen borden, kommen en schalen zorgen voor een mooi gedekte tafel, het juiste bestek kan zorgen voor de finishing touch. Met een mooie vork stop je de hap gewoon met net wat meer flair in je mond, toch? In Oosterbeek, in de studio van Heiko Balster, vind je prachtige besteksets. De set is winnaar van de POTT Junior Design award. Ik ben vooral fan van de Satin collectie.

Dille & Kamille

Een ander belangrijk aspect om niet te vergeten als je de tafel mooi wilt dekken is het glaswerk. Een mooie karaf voor water en natuurijk wijnglazen. Ook als je een alcoholvrij alternatief serveert, zoals sappen of misschien zelfs (afgekoelde) thee is het leuk om die in een wijnglas te serveren, dat geeft net wat meer elegantie aan het geheel.

Fotografie door Sophia van den Hoek, Studio Unfolded

Meer (prachtig!) keramiek van kleinschalige Nederlandse ontwerpers vind je in deze Instagram guide. Geniet van je avond thuis uit eten met een prachtig gedekte tafel.