Het is niet makkelijk momenteel. Thuiswerken, de kinderen bezighouden, geen leuke uitjes om naar uit te kijken. En ondertussen is het grauw en koud. Om jezelf energiek en gemotiveerd te houden is het belangrijk om een beetje gezond te blijven eten. Neem een beetje tijd om een actieplan te maken, dan komt dat helemaal goed. Vijf slimme tips voor je op een rij:

 1. Maak een plan
  Doe het liefst boodschappen voor een week of nog langer vooruit. Bestellen kan natuurlijk ook. Maak een plan en wees realistisch. Op maandag eet je bladgroente of andere spullen die snel over hun hoogtepunt zijn. Of natuurlijk de overrijpe tomaten van vorige week. Op dinsdag maak je dat recept dat je al zo lang wilde koken. Woensdag neem je een dagje vrij: tijd voor een afhaalmaaltijd van jouw favoriete restaurant bijvoorbeeld. Op donderdag eet je de restjes van dinsdag en op vrijdag eet je de stoofpot die je gisteravond uit de vriezer hebt gehaald (you go!). Op zoek naar inspiratie? Dit boekje bevat kleurrijke recepten uit de keuken van Eetwinkel STROOM. Die komen van pas als je wel een extra energieboost kunt gebruiken.

 2. Kook systematisch
  Bewerk je boodschappen direct nadat je ze in huis hebt. Zo gooi je niet alleen minder weg, je haalt er ook meer uit. Vries vlees, brood of diepvriesproducten bijvoorbeeld alvast per portie in in bakjes of, nog efficiënter qua ruimte, in zakjes. Dat kan per ingrediënt of per maaltijd. Pof alvast een zoete aardappel, maak alvast een pastasaus. Het is volkomen logisch – in restaurants wordt ook zo gewerkt. Het duurt even om een systeem op poten te zetten, maar als het eenmaal loopt, werkt het veel beter dan elke dag helemaal opnieuw beginnen.

 3. Werk vooruit
  Kies een moment per week waarop je de tijd neemt in de keuken. Zet je favoriete podcast aan en chop alvast de uien en knoflook die je de komende dagen nodig gaat hebben. Scheelt je later veel tijd! Snijd alvast een pompoen in parten, maak een gezonde bouillon met de restjes en schillen, die je bijvoorbeeld eenvoudig invriest in een siliconen muffinvorm. Heb je er de hele maand plezier van!

 4. Weet wat je in huis hebt
  De vriezer is je vriend. Ga er slim mee om, zeker als je het moet doen met zo’n klein vakje bovenin je koelkast. Vries spullen in in zakjes. Leg ze eerst horizontaal neer. Eenmaal bevroren zet je ze als boeken rechtop naast elkaar. Even labelen nog – en voila: je vriezer is een soort archiefkast vol voedzame lekkernijen (het recept voor dit koekjesdeeg is bijvoorbeeld speciaal bedacht om in te vriezen, just saying). Op de deur van je vriezer en koelkast hang je een lijstje met de inventaris. Hoef je daar alleen nog maar even een blik op te werpen voor je naar de supermarkt gaat.

 5. Hou het schoon
  Klaar voor nieuwe inkopen? Haal even een doekje over de lege planken en vakjes in je koelkast en keuken. Zo hou je het schoon en georganiseerd.