Het is een vraag die ons allemaal waarschijnlijk wel eens bezighoudt: hoe doe je werk dat je leuk vindt? Door voor jezelf te beginnen heb je veel meer vrijheid om je werkdag in te richten zoals jij dat wilt. En bovendien is je werkdag waarschijnlijk veel afwisselender dan wanneer je voor een baas werkt. Elke dag fluitend aan de bak. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Giselle wilde de sprong tot ondernemer ook graag maken. Daarom besloot ze een aantal jaar geleden een bedrijf te starten met duurzaam geproduceerde kaarsen van sojawas. Niet omdat dit haar hobby was (wat mensen soms nog wel eens willen denken ;-)), maar omdat ze de kans zag hiermee als ondernemer te starten en zich hierin te ontwikkelen. En dat blijkt een enorm succes! Haar merk Brandt kaarsen groeit en Giselle doet elke dag werk waar ze blij van wordt.

Hoe kwam je op het idee om een bedrijf te starten in het maken van kaarsen?

Ik heb een tijdje een vriendin geholpen die een kaarsenstudio heeft in New York. Ik wist niks van kaarsen maken en kwam haar gewoon een handje helpen. Eenmaal terug begon ik in mijn originele vakgebied, veiligheidskunde, bij het Van Gogh Museum. Ik had toen wel al wat ideeen voor een eigen merk maar dat combineren was voor mij een te grote uitdaging. Na 1,5 bij het Van Gogh besloot ik te stoppen en dit een kans te geven.

In oktober 2016 startte ik met de webshop. Dat zie ik als het beginpunt van mijn bedrijf.

Jouw verpakking en branding zijn on point! Had je dit vanaf het begin af aan allemaal zo goed geregeld?

Absoluut niet! Het is iets van de laatste tijd, dat ik het probeer steeds strakker, mooier en als een echte Brandt familie te presenteren. Daar had ik eerst sowieso geen geld voor en daarbij komt dat ik eerst alles zelf wil doen. Pas dan kan ik voor mezelf beslissen wat ik uit handen wil geven. Laatst zag ik terug hoe mijn website eruit zag in oktober 2016, heel anders dan nu, veel voorzichtiger en binnen mijn kunnen. Eigenlijk ben ik daar ook best trots op hoor!

Doe je alles zelf?

Niet meer alles. Ik vind het oprecht leuk om dingen uit handen te geven, een rol als werkgever vind ik mega leuk. Nu is het de drukste tijd van het jaar en heb ik 4 mensen in de productie helpen. Het zijn freelancers en allemaal goede vrienden/familie (mijn schoonmoeder!) wat ik echt heerlijk vind. Ik weet precies wat ik aan ze heb, waar ik ze het beste op kan zetten en waar zij gelukkig worden.

Wat zijn de groeiplannen voor Brandt?

Ik heb een behoorlijke luxe positie en ik groei gewoon gestaag door. En daar groei ik dan maar gewoon mee mee. Ik zit nu in een fase dat ik aan het werken ben aan nieuwe verpakkingen en een hele persoonlijke collectie.

Heb je nog tips voor andere ondernemers (in spé)?

Als je wilt beginnen, gewoon doen! Ga eropuit, probeer allerlei dingen waar je je goed bij voelt. Leer en groei! Als je al wat verder bent dan is de beste business tool voor mij: dolly.works. Hier houdt ik al mijn winkels, bestellingen en statistieken in bij. Is echt een hemelsgeschenk!