Als je een bedrijf hebt, of als je een bedrijf wilt starten, dan kom je er eigenlijk niet meer onderuit: het hebben van een website. Of je nu een restaurant, café, bakker of delicatessenzaak hebt, een website is jouw online visitekaartje. En momenteel merken we het sterker dan ooit: de kansen liggen online. Met een sterke website, die slim is ingericht, start je binnen no-time met de online verkoop van jouw goederen en pak je de kansen die er zijn. Maar ook als je niet online wilt verkopen is het belangrijk om te laten zien wat je in huis hebt. En in normale tijden is jouw website natuurlijk een enorme reserveringsmagneet.
In principe zijn er twee mogelijkheden: een website zelf maken, of dit uitbesteden. Wat de slimste optie is, dat ligt geheel aan jouw situatie. Heb je geld om te investeren? Of wil je juist investeren in tijd en ben je dus bereid wat vlieguren te maken? Iedereen kan in principe een eigen website maken, maar als je er helemaal niet in thuis bent dan kost het je wel wat tijd. Er zijn genoeg goede bureau’s die dit geheel voor je uit handen kunnen nemen. Kijk dan eens of je een bureau kunt vinden dat gespecialiseerd is in websites voor de horeca, die weten namelijk wat voor functionaliteiten voor jou als ondernemer belangrijk zijn.
Liever zelf aan de slag? Charis geeft een aantal tips:
Hosting
Voordat je überhaupt aan de slag kunt met het maken van een website, heb je de hosting voor jouw website nodig. Wij doen dit bij Antagonist. Dit is veilig, betrouwbaar, je krijgt voldoende opslag en ze hebben een fijne klantenservice. Hier koop je dus ook jouw domeinnaam. Op de website check je direct of de domeinnaam die jij graag zou willen claimen nog beschikbaar is -en met welke extensies.
WordPress
WordPress is waarschijnlijk de meest gebruikte website bouwer. Door de plugins zijn de mogelijkheden eindeloos. En de gratis plugin Woocommerce zorgt ervoor dat je gemakkelijk een webshop toevoegt aan jouw website. Bij WordPress werk je met een thema. Er zijn een aantal standaard (gratis) thema’s die direct te gebruiken zijn, maar die zijn redelijk beperkt. Het is aan te raden een thema te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor de horeca. Een restaurant of café thema bijvoorbeeld.
Er zijn verschillende ‘builders’ beschikbaar. Absoluut aan te raden is Divi. Dat kost je eenmalig wat (veel minder dan wanneer je de website door iemand anders laat maken), maar daarna heb je echt gigantisch veel mogelijkheden. Bovendien koop je één keer toegang tot het thema en kan je dit vervolgens voor meerdere websites gebruiken. Althans, ik zou zeker aanraden de eenmalig toegang te kopen, in plaats van een jaarlijks bedrag te betalen. Ik heb af en toe van die ideeën die ik omzet naar een website, maar waar ik vervolgens toch niet echt mee verder ga. Dan ben je blij als je niet weer veel geld hebt neergelegd voor een thema.
Divi is een ‘front end builder’, wat betekent dat je direct de wijzigingen ziet die je maakt op de website. Je moet er even aan wennen, maar zodra je doorhebt hoe het werkt, werkt het echt super fijn! Ik vind het zelf veel prettiger werken als bijvoorbeeld Cornerstone, of andere templates. En je hebt veel lay-outs die je gratis kunt gebruiken en downloaden, om vervolgens aan te passen naar je eigen wensen. Zo hoef je dus niet de hele tijd het wiel opnieuw uit te vinden. Andere thema’s die ik heb gebruikt voor het maken van websites zijn Atelier (zie de website van Eetwinkel STROOM) en Grand Restaurant (zie de website van ‘t Amusement). Geeft ook een mooi resultaat, maar zijn wel lastiger te begrijpen en moeilijker te bewerken.
Op Youtube zijn veel tutorials te vinden over hoe je moet werken met Divi. Neem even een middagje de tijd om te kijken en voor je het week bouw jij je eigen super professionele website!
Voorbereiden is het halve werk
Dat geldt eigenlijk voor alles als je gaat ondernemen. In principe ben ik groot voorstander van ‘try before you’re ready’, aangezien je veel leert door gewoon te doen, maar het helpt wel om van tevoren na te denken over wat je wilt. Voordat je begint met je bedrijf schrijf je een ondernemingsplan, voor de marketing schrijf je een marketingplan en voor je website maak je een schets. Denk na over de functionaliteiten die jouw website moet hebben. Wil je een webshop? Moet men direct reserveringen kunnen maken? Schrijf alles op van tevoren, zodat je voordat je begint met bouwen al ongeveer weet waar je rekening mee moet houden. Dan heb je die website straks veel sneller live staan.
Een paar dingen om rekening mee te houden:
- Zorg dat je contactgegevens direct op de homepagina staan en heel goed te vinden zijn. Dit komt niet alleen betrouwbaarder over, de kans is ook groot dat potentiële gasten contact met je willen opnemen. Maak dit zo makkelijk mogelijk voor ze.
- Laat ook op een eenvoudige en toegankelijke manier zien wat jouw aanbod is. Dit kan je verwerken in een tekst, of je zet de menukaart online. Mensen weten graag waar ze aan toe zijn, grote kans dus dat ze jouw website bezoeken om te kijken wat ze bij je kunnen komen eten.
- Zorg dat je website goed beveiligd is. Zorg dat je url een gesloten slotje bevat. Dit betekent dat de SSL (oftewel het Secure Sockets Layer certificaat) jouw website beveiligd. Er wordt als het ware een beveiligde laag geplaatst tussen een server en een internet browser, waardoor de gegevens beveiligd worden. Beveilig je contactformulieren daarnaast met een ReCaptcha.
- Kies een consistente stijl. Kies maximaal vier lettertypes en vier kleuren waar je mee wilt werken en laat deze steeds terug komen. Te drukke lettertypes en te felle kleuren leiden af, dus maak daar bewuste keuzes in. En denk ook goed na over de leesbaarheid, dat is heel belangrijk! Een geel lettertype op een wit scherm, dat leest bijvoorbeeld niet lekker weg. Hetzelfde geldt voor hele kleine lettertypes of hele krullerige lettertypes. Op een scherm werken ‘schreefloze’ letters het beste. Dat betekent dat er geen streepjes aan de uiteinden van de letters staan.
Heb je vragen over hoe je het beste een website voor jouw restaurant of food-business kunt maken? Of wil je meer weten over bijvoorbeeld Divi? Neem dan gerust contact op met Charis. Als ze kan helpen met het realiseren van jouw droom-website dan doet ze dat graag.