Nu je veel thuis zit en niet echt de mogelijkheid hebt om uit eten te gaan, heb je misschien zin om wat vaker thuis ‘chique’ te koken. Boodschappen doen, schort aan en aan de slag! Een ingrediënt dat luxe aanvoelt en wat mij betreft gelijk dat restaurant-feeling met zich meebrengt zijn toch wel coquilles, of Sint Jakobsschelpen.
Vaak krijg je coquilles als ze al geopend zijn, maar mocht je de kans hebben om ze in de schelp te kopen: doen! Dan zijn ze super vers en zoveel werk is het niet om ze te openen en schoon te maken.
Stappenplan
- Pak een theedoek en leg de schelp daarop met de platte kant naar boven in je hand.
- Neem een scherp en stevig mes en steek deze aan de bovenkant in de schelp.
- Snijd de spier los door met je mes voorzichtig langs de rand van de schelp te gaan. Als het goed is laat de schelp nu los en kan je deze open maken.
- Breek de bovenkant van de schelp af en leg deze weg.
- Snijd de coquille voorzichtig los van de onderkant van de schelp. (Wees voorzichtig, zodat je de coquille niet beschadigd!)
- Haal de coquille uit de schelp en verwijder het membraan.
- Aan de coquille zit een soort oranje zakje vast. Deze serveren we in Nederland eigenlijk niet en krijg je er dus ook niet bij als je coquilles koopt die al schoongemaakt zijn. In dit oranje zakje (ook wel het koraal genoemd) zit het kuit van de coquille. In veel andere landen eten ze dit wel gewoon mee, dus kies zelf wat je ermee doet. Je kan het in ieder geval eens proeven!
- Spoel je coquille voor gebruik schoon onder water en maak er een mooi gerechtje van!