Hoe jij kunt bijdragen aan #Verspillingsvrij

Op naar een samenleving zonder voedselverspilling.

Als je wel eens verse ingrediënten bij de boer haalt, of als je zelf een tuin hebt waar je eten uit oogst, dan weet je hoeveel moeite, energie, tijd, geld en liefde er in ieder stukje groente, vlees en fruit steekt. En als je daarbij stil staat, dan denk je er wel twee keer over na voordat je etenswaren gedachteloos de prullenbak in flikkert. Helaas weten we vaak niet meer waar ons eten precies vandaan komt. Wat de oorsprong is van wat er op je bord belandt. Komt dat niet allemaal van de lopende band rollen dan? Nou, nee dus! 

Als je in de voedselindustrie of horeca werkt dan weet je hoeveel er komt kijken bij het eten dat uiteindelijk op het bord belandt. Het is dus hartstikke zonde als we eten verspillen. Voor de producenten, voor het milieu en voor je eigen portomonee. Als we er nou allemaal een uitdaging in zien om zo min mogelijk te verspillen, dan kunnen we gezamenlijk flink wat teweeg brengen. De jaarlijkse landelijke campagne van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling helpt daarbij. Pas jij (een van de) onderstaande tips al toe?

Maak dankbaar gebruik van je vriezer

Precies de juiste hoeveelheid koken. Dat blijft soms lastig. Zelfs als je veel ervaring hebt in de keuken gebeurd het wel eens dat je met restjes blijft zitten.Het ene gezelschap is immers het andere niet. En soms is het juist slim om extra te koken, omdat je ingrediënten anders bederven bijvoorbeeld. Maar het schiet natuurlijk niet echt op als je te veel kookt, dat vervolgens te lang laat staan en het vervolgens alsnog weg moet gooien. Vries daarom de restjes die je over hebt direct in. Op drukke dagen ben je jezelf dankbaar voor de lekkere kliekjes die je uit de vriezer kunt toveren! 

Zorg dat je vriezer goed georganiseerd is. Gebruik hiervoor diepvries bestendige bakjes die je goed op elkaar kunt stapelen. Ook handig: sticker al het eten dat je in de vriezer stopt. Je denkt misschien dat je echt wel onthoudt wat je invriest, maar eenmaal bevroren ziet veel er een beetje hetzelfde uit. En bovendien eet je het soms pas maanden later op. Een beetje voorwerk kan dus geen kwaad. Deze bakjes en stickers kunnen je helpen meer overzicht te krijgen: 

Wees niet bang om naar
een doggybag te vragen

Er heerst een soort taboe rondom de doggybag (gelukkig wordt dat steeds minder) en ik snap niet goed waarom. Als iets lekker was, maar het is gewoon te veel om op te eten, waarom zou je het dan niet mee naar huis nemen? Je hebt er immers voor betaald.

Bovendien is het voor degene die het gemaakt heeft ook veel leuker om te weten dat het later nog gegeten wordt, dan dat ze het in de prullenbak moeten gooien. Het is juist een compliment als je eten zo lekker was dat je het mee naar huis wilt nemen!

Omdenken:

Het is niet gierig om een doggybag te vragen, maar juist een compliment voor de kok!

Verkies je eigen zintuigen boven de tht datum

Zo’n sticker met een datum erop, die moet er nu eenmaal opgeplakt worden, zo zijn de regels. Het is natuurlijk ook belangrijk om dat goed in de gaten te houden, je wilt immers niet ziek worden van je eten, maar vaak is de datum die erop staat veel te ‘safe’.

In de horeca doen we hetzelfde; we plakken een datum op gerechten die we gemaakt hebben, zodat we het makkelijk kunnen controleren en ook omdat we geen risico willen nemen. Maar dat betekent niet dat het daarna meteen niet meer goed is. Vaak eet het personeel het eten dat ‘over de datum’ is gewoon zelf op en dat gaat prima. Dus wees niet bang voor dat stickertje, maar gebruik je zintuigen. Als iets niet meer goed is dan zie, ruik (en in het ergste geval proef) je dat echt wel. 

Bekijk hier het filmpje waarin Estée gaat dumpster diven en kookt met eten dat door andere mensen werd weggegooid! 

Wees creatief met ‘afval’

Sommige gewoonten zijn er zo bij ingeslopen dat we niet beter weten. Zo schillen we ons groente en fruit, gooien we steeltjes, pitjes en andere “moeilijke” onderdelen direct weg. En dat is echt niet altijd nodig! Gelukkig zien steeds meer mensen en restaurants dat je juist de heerlijkste dingen kan maken van ingrediënten die ook vaak als afval beschouwd worden. 

Over de auteur

Charis zette samen met Estée Eetwinkel STROOM op en is nu verantwoordelijk voor content en marketing van haar restaurants en deze website. Momenteel combineert ze de voordelen van reizen met ondernemen en geniet ze van het lekkere eten aan de andere kant van de wereld. ‘Werken in de horeca is leuk, maar als gast de horeca bezoeken is misschien nog wel leuker!’ 

Charis Heising

Redacteur, Het Verrukkelijke Leven

Vier Pasen thuis met een paasbox

Vier Pasen thuis met een paasbox

Pasen komt eraan. En waarschijnlijk mogen de terrassen weer open. Toch blijven we nog even vrolijk door boxen. Voor horeca ondernemers was het afgelopen jaar op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Onze gasten, waar we normaal gesproken alles voor doen, die mochten...

Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB

Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB

Één van de leukste aspecten van zowel ondernemen als chefkok zijn, is dat je je creativiteit de vrije loop mag laten. Dat was in de eerste instantie ook waarom ik ervoor koos om voor mezelf te beginnen: het idee altijd alleen maar te moeten doen wat iemand anders me...

Kwalitijdsverspilling

Kwalitijdsverspilling

Een belangrijk besefmoment tijdens deze ‘coronatijd’ is dat ik er op gewezen word wat een groot verschil er bestaat tussen kwaliteit en kwantiteit. In mijn dagelijkse leven is de druk van alledag vaak zo groot dat ik dingen altijd gehaast doe. Daardoor produceer ik...

Volg het Youtube kanaal van Estée voor nieuw inspiratie!

 bekijk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Join

Work With Me