Veel groenten bevatten van nature kleurstoffen. Best leuk om daar mee te experimenteren. Bovendien is het veiliger en natuurlijker dan wanneer je met bijvoorbeeld waterverf aan de slag gaat. Dit werkt overigens wel het beste als je witte eieren gebruikt. Eieren verven met natuurlijke verf is ook leuk om samen met de kinderen te doen. Het is wat minder kliederen en het vergt wat meer geduld, maar iedereen (groot en klein) zal onder de indruk zijn van de ‘magische krachten’ van de groenten en specerijen die je gebruikt.

Deze ingrediënten kan je gebruiken om je eieren mee te kleuren

Trek eerst die koelkast en de keukenkastjes open om te kijken wat je nog hebt! Dit is namelijk een perfecte manier om je restjes mee te verwerken. Bewaar je uienschillen, slappe wortels, rode kool met plekken en verlepte peterselie, daar ga je namelijk de mooiste eitjes mee maken.

Speur in je keuken naar:

Rode kool
Hiermee kleur je eitjes mooi blauw. Of, als je bruine eieren gebruikt: groen.

Blauwe bessen
Ook hiermee maak je mooie blauwe paaseieren. Blauwe bessen zijn overigens pas in juni (t/m september) pas uit Nederland verkrijgbaar. Ze zijn dan lokaal én het meest smaakvol. Blauwe bessen tijdens het paasontbijt is daarom niet iets wat we erg aanraden. Maar mocht je nou toch een bakje hebben liggen (en zijn ze niet zo mooi of misschien zelfs al wel beschimmeld) dan kan je ze goed gebruiken. Ook (het sap van) bevroren blauwe bessen kan je gebruiken.

Rode uienschillen
Mooi toch, als je uienschillen nog van pas komen! Met de schillen van de rode ui maak je paars / roze eieren.

Kurkuma
Als je weleens verse kurkuma gebruikt, in een gele curry of in een verse kurkuma-gemberthee bijvoorbeeld, dan weet je hoeveel kleurstof dit specerij bevat. Mijn handen zijn in ieder geval altijd oranje/geel als ik verse kurkuma heb gesneden. En dat is precies de kleur die je paaseieren krijgen als je ze met kurkuma kleurt. Kurkuma poeder werkt overigens ook prima.

Wortelen
Alle slappe wortelen verzamelen! Ja het gebeurd weleens, dat je zo’n bos penen koopt die toch veel meer blijken te zijn dan je dacht. Omdat je een lekkere wortelsalade wilde maken bijvoorbeeld. Die worteltjes belanden dan in de groente-la en zijn opeens rimpelig en slap geworden. Er zijn nog een hoop lekkere dingen te maken met slappe worteltjes, maar als je zin hebt om je eieren oranje te kleuren komen ze ook hier van pas.

Wortelloof
En als je worteltjes met loof hebt liggen, dan heb je dubbel geluk! Het loof gebruik je namelijk om groene paaseieren mee te maken.

Witte uienschillen
Uienschillen gaan bij de meeste mensen linea recta de prullenbak in. Wij gebruiken de afsnijsels van uien normaal gesproken om een lekkere bouillon van te trekken, maar nu worden ze gereserveerd voor project paasei. Schillen van gele / witte uien kleuren je eieren namelijk vrolijk geel!

Hibiscusthee

Hibiscusthee is prachtig rood van kleur en kan dus heel goed gebruikt worden om eieren rood mee te kleuren. Dus heb je geen etensresten in huis? Dan is dit wellicht een goed alternatief.

Spinazie

Spinazie die net te lang in de zak heeft gelegen en daardoor slijmerig is geworden kan je goed gebruiken om je eieren groen mee te kleuren.

Hoe ga je te werk

Voor elke kleur heb je een apart pannetje nodig. Je snijdt de groenten/resten klein. Meng 500 ml water met 2 kopjes groenten, 2 eetlepels specerijen of 1 zakje thee. Breng je pannetje aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Minimaal 15 minuten, maar langer is eigenlijk beter, dan wordt de kleur wat intenser. Vervolgens giet je het mengsel door een zeef, zodat je alleen het gekleurde water overhoudt. Daar voeg je 1 eetlepel azijn aan toe, dat zorgt ervoor dat de kleur versterkt wordt. Vervolgens kook je de eieren gaar in het pannetje met gekleurd water. Maximaal 6 eieren per pannetje. Om je eieren hard te koken laat je ze minimaal 8 minuten koken, maar je kan ze gerust 10 -12 minuten koken. Hoe langer je ze laat koken, des te intenser de kleur zal zijn. Haal de eieren uit het water en laat ze drogen. Et voila, ze zijn klaar voor op de Paastafel!

Wil je wat creatiever te werk gaan? Gebruik dan elastiekjes of kaarsvet om patroontjes op de eieren te maken voordat je ze in het water kookt. Zo krijg je gezellige Tye-die eieren!